Home » Istorie » Un colț uriaș de mamut, găsit din întâmplare de minerii dintr-un stat american

Un colț uriaș de mamut, găsit din întâmplare de minerii dintr-un stat american

Publicat: 21.01.2024

Minerii din statul american Dakota de Nord au făcut o descoperire uimitoare atunci când au scos la iveală un schelet parțial de mamut cu un colț complet de 2,1 metri.

Muncitorii au descoperit colțul de mamut bine conservat în timp ce lucrau la mina din apropiere de orașul Beulah. Potrivit KFYR, colțul a fost luat și încărcat într-un camion înainte ca minerii să îl observe.

Zona a fost închisă rapid pentru a permite paleontologilor de la North Dakota Geological Survey, State Historical Society of North Dakota și Bureau of Land Management să excaveze zona în care erau îngropate fosilele.

Aceștia au scos la iveală treptat peste 20 de oase din scheletul de mamut, inclusiv coaste, omoplat, un dinte și părți din șolduri.

Această descoperire este remarcabilă, a declarat într-un comunicat Clint Boyd, paleontolog senior pentru North Dakota Geological Survey, deoarece majoritatea fosilelor de mamut găsite în Dakota de Nord sunt oase și dinți singuri.

Un colț uriaș de mamut care măsoară 2,1 metri

„Acest specimen este unul dintre cele mai complete schelete de mamut descoperite în Dakota de Nord, ceea ce îl face o descoperire interesantă și importantă din punct de vedere științific”, a spus el.

Jeff Person, un paleontolog de la North Dakota Geological Survey, a declarat pentru Associated Press că este „un miracol” că acest colț nu a fost deteriorat în timpul îndepărtării.

Oasele au fost acoperite cu folii de plastic de protecție înainte de a fi transportate la Laboratorul de Paleontologie de la North Dakota Heritage Center and State Museum din Bismarck. Acestea vor fi curățate cu grijă pentru a putea fi examinate în detaliu.

Ulterior, oasele vor fi folosite pentru a educa publicul larg cu privire la viața din timpul ultimei ere glaciare (din urmă cu 2,6 milioane până acum 11.700 de ani), deși nu se știe încă unde vor fi păstrate.

Unul dintre cele mai complete schelete de mamut descoperite în Dakota de Nord

Mai multe specii de mamuți au trăit în America de Nord în timpul Epocii Glaciare, inclusiv mamutul lânos (Mammuthus primigenius) și mamutul columbian (Mammuthus columbi). Odată ce oasele vor fi complet curățate, paleontologii vor putea identifica din ce specie de mamut fac parte.

Mamuții au dispărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Temperaturile mai ridicate au cauzat o pierdere a habitatului pentru această megafaună, ceea ce – combinat cu vânătoarea umană – a dus la un declin uriaș al populației.

Oamenii de știință au folosit fosilele de mamut pentru a descoperi mai multe despre aceste creaturi gigantice. Testele genetice au descoperit că mamuții lânoși sunt mai strâns înrudiți cu elefantul african modern (Loxodonta africana) decât cu elefantul asiatic (Elephas maximus). Cercetările au arătat, de asemenea, că trăsăturile distinctive ale mamuților lânoși, inclusiv urechile mai mici, depozitele mari de grăsime și stratul pufos de blană, au devenit mai pronunțate în decurs de 700.000 de ani, pe măsură ce s-au adaptat la condițiile de îngheț.

În plus, în 2021, oamenii de știință au secvențiat ADN-ul recuperat din rămășițele de mamut pentru a descoperi că mamutul columbian era un hibrid între mamutul lânos și o linie genetică de mamut necunoscută anterior, scrie LiveScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cea mai mare economie a lumii are nevoie de un împrumut-mamut

O tabără din era glaciară a oferit cele mai timpurii dovezi pentru vânătoarea de mamuți în Mexic

Molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, pus la vânzare pe Internet

Pierderea genelor are implicații în reînvierea mamuților. Ce au descoperit cercetătorii?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase