Arheologii de la Muzeul Regional de Istorie din Atyrau au dezvăluit o colecție rară de comori care au aparținut sarmaților descoperite într-o movilă funerară din districtul Kyzylkoginsky din Kazahstan.
Între 2023 și 2024, arheologii care au excavat movila funerară Karabau-2 au descoperit nouă morminte, dintre care șapte au fost găsite intacte.
Mormintele sunt însoțite de bunuri funerare de rang înalt, precum bijuterii, arme și vase ceramice care datează din secolul al V-lea î.Hr.
O analiză a stabilit că bunurile funerare sunt asociate cu sarmații, o confederație mare de nomazi iranieni ecvestre care au migrat din Asia Centrală către Munții Ural între secolele VI și IV î.Hr. și care s-au stabilit în cele din urmă în cea mai mare parte a Rusiei sud-europene și în Balcanii de est.
Până în secolul al V-lea î.Hr., sarmații și-au asigurat controlul asupra regiunii dintre Munții Ural și râul Don, scrie HeritageDaily.
În secolul al IV-lea î.Hr., au traversat Donul și i-au cucerit pe sciți, iar în secolul al II-lea î.Hr. au devenit conducătorii dominanți în cea mai mare parte a sudului Rusiei.
„Până de curând, arheologii credeau că regiunea noastră se afla la periferia Imperiului Sarmatian. Cu toate acestea, săpăturile noastre sugerează că zona joasă a Mării Caspice, Zhaiyk și zona din apropierea râului Zhem se aflau în inima acestui vast imperiu„, a declarat Marat Kasenov, de la Muzeul Regional de Istorie Atyrau.
„Am descoperit aproximativ o mie de artefacte, inclusiv 100 de ornamente din aur care înfățișează prădători precum leoparzi, mistreți, tigri și saigas, indigeni în regiune la acea vreme”, a adăugat Kasenov.
„Printre descoperiri se numără două boluri de lemn bine conservate, nevăzute anterior în înregistrările arheologice, aflate în prezent în curs de restaurare”.
În plus, potrivit unei declarații de presă, arheologii au descoperit pictograme din argint reprezentând un saiga și un lup, arme din bronz și fier și pietre de atingere cu mânere din aur – folosite de sarmați pentru a verifica autenticitatea și calitatea aurului.
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
„Comori istorice neprețuite”, descoperite în zidul unei catedrale din Lituania
Fierul din spațiu a elucidat vârsta uneia dintre cele mai mari comori spaniole