Hobbiții, din ce știm noi din cărți (și apoi de pe ecran), sunt o rasă mică și pașnică de umanoizi din universul fantastic creat de J.R.R. Tolkien (1892 – 1973), cel mai cunoscut pentru trilogia Stăpânul Inelelor și din continuarea sa, Hobbitul. Sunt ființe iubitoare de pământ, simple și cu un atașament puternic pentru viața de zi cu zi și pentru locurile natale. Sunt mai scunzi decât oamenii, înălțimea lor medie fiind de aproximativ un metru. Au picioare acoperite cu păr, ceea ce le permite să meargă desculți pe terenuri accidentate. Sunt cunoscuți pentru apetitul lor sănătos și pentru pasiunea față de mâncarea bună și băuturi. Preferă o viață liniștită, departe de aventuri și războaie și…trăiesc mai mult decât oamenii.
Tolkien a scris povestea între 1937 și 1949, fiind publicată inițial în trei părți în anii 1954 și 1955. De atunci, Stăpânul inelelor, una dintre cele mai populare lucrări din literatura secolului XX, a fost tradusă în 38 de limbi și este considerată una dintre cele mai importante opere literare de fantezie din toate timpurile, influențând generații întregi de scriitori și cititori.
În ceea ce privește filmul realizat după scrierile lui Tolkien, acesta are, la rândul său, trei părți, peliculele fiind regizate de Peter Jackson. Adaptarea cinematografică a lui Jackson a avut un succes uriaș la nivel mondial, aducând poveștile lui Tolkien în fața unui public larg și reinventând interesul pentru genul fantesy. Trilogia The Lord of the Rings a câștigat 17 premii Oscar, clasându-se printre cele mai premiate filme din istoria Oscarurilor, alături de Ben-Hur și Titanic. În același timp, este considerată una dintre cele mai mari și mai influente serii de filme realizate vreodată. A avut un succes financiar major și este printre producțiile în serie cu cele mai mari încasări din toate timpurile, având profituri de peste 2,9 miliarde de dolari la nivel mondial.
Fidelitatea regizorului față de sursa initială, însă, a fost un subiect de discuție. Deși filmele au păstrat în mare parte intriga și personajele din cărți, au existat și unele modificări pentru a se adapta formatului cinematografic. Peliculele au extins unele secvențe și au adăugat noi personaje pentru o experiență mai specială. Până una alta, ambele variante – cartea și filmul – au oferit și încă oferă trăiri unice odată cu pătrunderea în lumea imaginară și fascinantă din care fac parte inclusiv hobiții, căci de aici a pornit și subiectul articolului nostru.
Dar mai puțin cunoscut este faptul că hobiții, cum au fost numiți după legendarii eroi de carte, ar fi existat cu adevărat, cu mulți, mulți ani în urmă. Cel puțin asta relevă Riley Black în articolul său publicat în National Geographic – Cine erau hobbiții din Flores? Iată ce știm despre această specie umană antică.
Ca și hobiții fantastici, și cei reali erau scunzi, adulții prezentând o înălțime de aproximativ 1 metru. Creierul lor avea mărimea unui grepfrut, deci semnificativ mai mic decât al oamenilor moderni. Primele fosile de Homo Floresiensis au fost descoperite în 2003 în peștera Liang Bua de pe insula Flores, în Arhipelagul Sunda Mic, la est de insula Sumbawa și la vest de insula Timor.
Creierul lor mai mic și trăsăturile fizice, care combinau caracteristici atât primitive, cât și avansate, au pus sub semnul întrebării teoriile existente despre evoluția umană. Mai mult, faptul că această specie a trăit pe o insulă izolată, a condus la speculații privind fenomenul de insularism, care poate duce la modificări semnificative ale dimensiunii corpului la animalele izolate. De asemenea, dovezile sugerează că Homo Floresiensis a coexistat cu Homo Sapiens timp de mii de ani, ceea ce ridică întrebări interesante despre interacțiunile dintre aceste două specii.
Homo Floresiensis i-a mai făcut pe cercetătători să conștientizeze faptul că evoluția umană a fost mult mai complexă și mai diversă decât se credea anterior și asta pentru că, probabil, există multe alte specii umane despre care încă nu se știe nimic. Totuși, descoperirea lui Homo Floresiensis a generat mai multe întrebări decât răspunsuri. Originile sale exacte, relația cu alte specii umane și cauzele dispariției sale rămân deocamdată subiecte de dezbatere intensă în comunitatea științifică.
Dar cum a fost descoperit mai exact Homo Floresiensis, cunoscut popular drept hobbitul? Cum spuneam, descoperirea a avut loc în anul 2003, în peștera Liang Bua de pe insula Flores, Indonezia, într-un mod întâmplător. O echipă internațională de cercetători, în căutarea indiciilor despre migrația timpurie a oamenilor moderni din Asia spre Australia, a dat peste rămășițele acestei specii necunoscute până atunci.
Scheletul cel mai complet, denumit LB1, avea aproximativ un metru, iar oasele atât de mici i-au făcut inițial pe cercetători să creadă că au aparținut unui copil. În scurt timp, însă, a devenit evident că echipa a găsit ceva foarte diferit, iar stabilirea identității acestui individ antic a fost primul mare mister.
Cert era un lucru: caracteristicile primitive, combinate cu dimensiunea redusă, au indicat faptul că era vorba despre o nouă specie de hominid.
Vârsta oaselor a ridicat imediat semne de întrebare. Un raport geologic vechi le plasa într-un strat de rocă de acum 18.000 de ani, mult după apariția omului modern în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în Africa antică. O examinare mai atentă a oaselor a infirmat legătura lor cu un copil uman modern. Fosilele proveneau de la o specie umană nemaivăzută până atunci, una care semăna mai mult cu primii membri ai genului nostru Homo de acum două milioane de ani decât cu alți oameni din Epoca de Gheață, precum noi și neanderthalienii. În 2004, echipa Liang Bua a denumit oficial micile rude umane Homo Floresiensis.
Despre originea lui Homo Floresiensis există mai multe teorii, fiecare având argumente pro și contra, dar cea mai populară dintre ele susține că Homo Floresiensis este un descendent al lui Homo Erectus, o specie care a trăit în Asia de Sud-Est.
În urma izolării pe insula Flores, Homo Erectus ar fi suferit un proces de insularism, adică o reducere a dimensiunii corpului, ca adaptare la resursele limitate ale insulei. Această teorie este susținută de prezența unor unelte de piatră asociate cu Homo Erectus în regiune. O altă teorie sugerează că Homo Floresiensis ar putea fi descendent dintr-o specie mai primitivă, precum Australopithecus, care a migrat din Africa în Asia de Sud-Est cu milioane de ani în urmă. Ea explică unele dintre caracteristicile primitive ale speciei, dar nu este susținută de suficiente dovezi.
În final o teorie mai controversată susține la rândul ei că Homo Floresiensis nu reprezintă o specie nouă, ci este de fapt un Homo Sapiens care suferea de o boală genetică ce a dus la nanism și la alte anomalii. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor resping această idee, din lipsă de probe.
Și de ce este atât de dificilă stabilirea originii lui Homo floresiensis? Deși au fost descoperite mai multe fosile de Homo Floresiensis, acestea sunt încă relativ puține și fragmentate, iar fenomenul insularismului este deocamdată puțin înțeles, afirmându-se că poate avea efecte imprevizibile asupra evoluției speciilor.
Până în 2015, săpăturile arheologice au scos la iveală rămășițele a 15 astfel de oameni, iar studiile mai dezvoltate și amănunțite au estimat că oamenii antici au ajuns pe insulă cu cel puțin un milion de ani în urmă.
Descoperirea unor fosile suplimentare de H. Floresiensis a fost esențială pentru stabilirea identității acestor oameni antici. Unii experți au spus că oasele de la Liang Bua sunt ale unor oameni moderni cu diferite afecțiuni medicale, cum ar fi microcefalia ori sindromul Down, de aici și statura lor mică și forma craniului. Însă scheletele indivizilor H. Floresiensis au trăsături foarte consistente, care pot reprezenta amprenta unei specii diferite mai degrabă decât rezultatul unei boli sau a unei leziuni.
În ciuda a tot ceea ce au învățat antropologii, încă nu este clar cum anume au ajuns acești oameni antici pe Flores și de ce au dispărut. Descoperirea răspunsurilor va necesita înțelegerea omului nu ca o singularitate ciudată în istoria omenirii, ci ca o parte interconectată a lumii antice. (…)
Sursa:
https://www.nationalgeographic.com/science/article/hobbits-flores-mystery-human-evolution
Test de cultură generală. Ce reprezintă inițialele din numele scriitorului J.R.R. Tolkien?
Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor
Ian McKellen: „Mă prefac că sunt persoana pe care o reprezint în film sau în piesa de teatru”
J.K. Rowling, „mama” lui Harry Potter. Cea mai bogată scriitoare din lume