Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce se întâmplă cu un cadavru în spaţiu?

Ce se întâmplă cu un cadavru în spaţiu?

Ce se întâmplă cu un cadavru în spaţiu?
Publicat: 31.01.2017
De la începutul călătoriilor oamenilor în spaţiu, 18 persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care 14 astronauţi NASA. Numărul este relativ mic faţă de încercările omenirii de cucerire a spaţiului fără să ştie ce se va întâmpla odată ajunşi în spaţiu. În cazul unui accident major, tot echipajul şi-ar pierde viaţa, dar ce se întâmplă atunci când moare un membru al echipajului?

Odată cu misiunea de colonizare a planetei Marte, oamenii iau în considerare şi posibilitatea morţii unor membri ai echipajului în urma contactului cu condiţiile vitrege de pe planeta Roşie. Călătoria NASA către Marte va avea loc până la sfârşitul anului 2040, călătoria având loc în decursul a trei ani, timp suficient pentru a fi pusă problema morţii unui membru al echipajului, notează Popular Science.

,,Cea mai interesantă întrebare este ce se va întâmpla într-o misiune pe Marte sau pe staţia spaţială lunară dacă cineva ar muri.  Ce se va întâmpla când vor trece luni sau ani înainte ca trupul să fie adus înapoi pe Pământ?”  se întreabă bioeticianul Paul Wolpe din cadrul Universităţii Emory. 

În prezent, oamenii care călătoresc spre Staţia Spaţială Internaţională sunt în perfectă stare de sănătate, aşadar moartea unui membru ar putea surveni în urma unui accident în spaţiu.  ,,Ai putea fi lovit de un micrometeorit şi nu poţi face nimic dacă îţi perforează costumul,” spune Chris Hadfield, astronaut canadian aflat pe ISS. 

Staţia Spaţială Internaţională (ISS), istoria unui experiment reuşit

Un astronaut cu costumul deteriorat ar rezista în spaţiu aproximativ 15 secunde înainte de a-şi pierde cunoştinţa. Înainte de a îngheţa, astronautul probabil va muri prin asfixiere sau decompresie. La 10 secunde de la expunerea la vidul spaţial apa din corpul uman şi sângele s-ar vaporiza, în timp ce corpul s-ar expanda. Activitatea plămânilor s-ar opri şi în aproximativ 30 de secunde corpul ar rămâne paralizat.

Astronautul Terry Virts a călătorit de două ori în spaţiu, petrecând aproximativ 213 zile pe ISS. Virts susţine că nu a fost niciodată pregătit să aibă grijă de un cadavru.  NASA susţine că ,,nu are planuri pentru fiecare risc. Planul va fi stabilit în timp real cu ajutorul Flight Operations Directorate, conducerea NASA şi susţinerea partenerilor internaţionali”. 

,,În cei 16 ani ca astronaut nu îmi aduc aminte să fi discutat cu un alt astronaut despre posibilitatea morţii. Toţi ştiam că există această posibilitate, dar nu am discutat niciodată despre elefantul din cameră,” spune Virts. 

Chris Hadfield, astronaut canadian aflat pe ISS, susţine că au existat discuţii despre cum ar trebui gestionat un corp. Hadfield susţine că un cadavru în spaţiu reprezintă o problemă logistică majoră. Un cadavru fiind un hazard natural care reprezintă o problemă majoră.  Având în vedere că NASA nu are stabilit un protocol, probabil comandantul navei va decide cum va fi gestionat corpul. ,,Probabil l-aş păstra în costumul de astronaut presurizat, cadavrele se descompun mult mai repede în costum şi nu am vrea să se împrăştie mirosul prin toată nava,” afirmă Hadfield.

De exemplu, în cazul submarinelor, cadavrele sunt stocate în zona torpilelor până când ajung la suprafaţă. Membrii echipei ISS stochează deja gunoiul într-o zonă izolată a navei pentru a preveni răspândirea bacteriilor. ,,Probabil le-aş depozita acolo până când o navă ar pleca către Pământ,” spune Hadfield. 

Criogenizarea, variantă a înhumării

NASA ar putea utiliza ca variantă o înmormântare patentată de o companie din Suedia în 2005. Sistemul Promessa utilizează îngheţarea în locul arderii pentru descompunerea corpului.  În timpul studiului, creatorii tehnicii Susanne Wiigh-Masak şi Peter Masak au analizat cum ar fi putea fi desfăşurat procesul pe Marte.

Pe Pământ, procesul este realizat prin utilizarea azotului, dar în spaţiu un braţ robotic ar putea ţine corpul în afara navei până când ar deveni sfărâmicios, apoi prin vibrarea braţului corpul s-ar transforma în bucăţi mici care ar putea fi stocate pe navă pentru mulţi ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase