Home » Natură » Cum poţi combate rozătoarele? Cu ajutorul lacrimilor puilor de şoarece

Cum poţi combate rozătoarele? Cu ajutorul lacrimilor puilor de şoarece

Cum poţi combate rozătoarele? Cu ajutorul lacrimilor puilor de şoarece
Publicat: 04.11.2018
Lacrimile puilor de şoarece le fac pe femele mai puţin interesate de sex. Conform specialiştilor, acestea ar putea fi utilizate pentru crearea unei forme de control a dăunătorilor.

În cadrul unui studiu realizat în Japonia a fost descoperit că feromonii produşi de puii de rozătoare inhibă producerea chimicalelor generate de masculi ce acţionează ca stimulanţi sexuali. Conform Independent, acest lucru îi face pe masculi să pară mai puţin atrăgători pentru femele, aşadar ar putea fi utilizat pentru reducerea numărului de nou-născuţi. 

Specialiştii au descoperit că doar puii cu vârsta de până la trei săptămâni produc substanţa ESP22, ce se împrăştie pe întreaga lor zonă. Acest lucru aduce beneficii puilor, deoarece mamele nu mai produc alţi pui, astfel aceştia primesc mai multă atenţie şi hrană. 

Cercetătorii consideră că acest contraceptiv natural ce pare că afectează toate femele indiferent dacă acestea au sau nu pui, poate fi utilizat pentru oprirea răspândirii rozătoarelor. „Probabil că celelalte animale nu vor fi afectate având în vedere că feromonii sunt specifici speciei”, a declarat profesorul Kazushige Touhara din cadrul Universităţii din Tokyo, lider al proiectului. „Comportamentul de respingere a sexului este un instinct înnăscut, aşadar nu cred că este posibil ca şoarecii să-şi schimbe comportamentul”, a adăugat el. 

Un feromon similar, numit ESP1, este produs de şoarecii masculi pentru a încuraja sexul, iar cercetătorii au descoperit că semnalele ESP22 înlocuiesc practic aceste semnale în creierul femelelor. Descoperirea a fost publicată în jurnalul Nature Communications şi în afară de faptul că furnizează informaţii despre structura chimică a creierului şoarecilor, ar putea ajuta şi la crearea unor lucruri practice. 

„ESP22 este dificil de sintetizat artificial, aşadar dorim să utilizăm o cantitate mică de feromoni ce poate fi adăugată în apa pe care o beau şoarecii. Acest lucru poate preveni înmulţirea şoarecilor în zonele în care sunt consideraţi dăunători”, a declarat profesorul Touhara. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase