Home » Natură » Revoluția urinei. Cum ar putea contribui reciclarea acesteia la hrănirea și salvarea lumii?

Revoluția urinei. Cum ar putea contribui reciclarea acesteia la hrănirea și salvarea lumii?

Publicat: 14.05.2022

Intensificarea penuriei de apă și a emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă o problemă climatică suficient de gravă pentru ca oamenii de știință să fie dispuși să facă orice pentru a salva lumea. O soluție ingenioasă? Reutilizarea urinei umane, spun ei.

Un grup de oameni de știință a declarat pentru serviciul național de știri francez AFP că urina umană ar putea fi o modalitate de a fertiliza mai bine produsele agricole la scară largă, decât metodele actuale pe care le folosesc fermierii.

Plantele au nevoie de azot, fosfor și potasiu pentru a crește și a produce fructe, dar versiunile chimice moderne ale acestor îngrășăminte sporesc gazele cu efect de seră, scrie Futurism.

Deficitul de apă continuă să crească

Julia Cavicchi, de la Institutul Rich Earth din Statele Unite, a declarat că urina reprezintă aproximativ 80% din azotul găsit în apele reziduale și mai mult de jumătate din fosfor.

Aceasta este o resursă bogată pe care întreprinderile agricole ar putea să o folosească, dacă s-ar construi infrastructura de deviere și colectare a urinei.

Cumpărătorii pot achiziționa toalete cu compost, care transformă deșeurile umane solide într-un îngrășământ utilizabil. Unii grădinari folosesc urina obișnuită pentru a crește cantitatea de nutrienți și a încuraja biodiversitatea.

Apa devine o resursă globală din ce în ce mai valoroasă

Dar asta nu înseamnă că toată lumea este de acord, chiar dacă programele pilot pentru colectarea apelor uzate sunt relativ populare în câteva comunități globale în care au fost implementate.

Marine Legrand, antropolog la rețeaua OCAPI, a declarat că depășirea reticenței noastre față de sistemele de deviere a urinei ar trebui să devină mai ușoară pe măsură ce deficitul de apă crește și aceasta devine o resursă globală din ce în ce mai valoroasă.

„Începem să înțelegem cât de prețioasă este apa„, a declarat ea pentru agenția franceză de presă. „Așa că nu trebuie să o irosim. În plus, devine inacceptabil să defecăm în ea”, a concluzionat aceasta.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de schimbările climatice

Schimbările climatice vor produce „o reorganizare dramatică a vieții pe Pământ”

„Arborele vieții” ar putea contribui la încetinirea schimbărilor climatice

Ozonul încălzește planeta mai mult decât am fi crezut. Ce rol are gazul în schimbarea climatică?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase