Home » Natură » Scăderea emisiilor de CO2 din timpul pandemiei arată că putem atinge obiectivele Acordului de la Paris

Scăderea emisiilor de CO2 din timpul pandemiei arată că putem atinge obiectivele Acordului de la Paris

Publicat: 09.07.2022

O echipă internațională de cercetători a descoperit că scăderea emisiilor de CO2 din primele zile ale pandemiei de COVID-19 demonstrează că este posibil ca acestea să fie scăzute suficient de mult pentru a atinge obiectivul de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

În lucrarea lor, publicată în revista Nature Geoscience, cercetătorii descriu studierea aspectelor privind scăderea emisiilor de CO2 la începutul anului 2020 și de ce aceștia cred că datele arată că astfel de reduceri sunt posibile în economia actuală.

Editorii de la Nature Geoscience au publicat, de asemenea, un scurt rezumat al constatărilor grupului cu privire la acest nou efort, în aceeași ediție a jurnalului.

În primele zile ale pandemiei nimeni nu știa cât de mortal este coronavirusul sau cât de repede s-ar fi putut răspândi. Așa că guvernele din întreaga lume au ordonat lockdownuri imediate: oamenii au rămas acasă în loc să meargă la serviciu.

Ca urmare, economia lumii a ajuns aproape de impas. La acea vreme, din cauza reducerilor masive ale traficului de camioane și auto și a opririi fabricilor, poluarea aerului a fost mult redusă. În acest nou efort, cercetătorii au aruncat o privire mai atentă asupra reducerilor de CO2 care au avut loc în primul an al pandemiei.

Scăderea emisiilor de CO2 din 2020, cea mai mare din timpurile moderne

În 2015, țările din întreaga lume s-au întâlnit la Paris și au semnat angajamente prin care promit să încerce să reducă emisiile de gaze cu efect de seră astfel încât temperatura medie globală să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius; au convenit, de asemenea, în termeni mai puțin concreți, să încerce să împiedice creșterea temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius.

De atunci, multiple eforturi de cercetare au arătat că, pe baza eforturilor actuale, obiectivul de 1,5 grade Celsius nu va fi atins, notează Phys.org.

Cercetătorii au descoperit o scădere de 6,3% în 2020, ceea ce înseamnă cu 2.200 de tone mai puțin decât în anul precedent. Cercetătorii descriu scăderea ca fiind cea mai mare din vremurile moderne și suficient de mare pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade Celsius dacă ar fi susținută.

Soluția este o scădere susținută a gazelor cu efect de seră

Însă scăderea emisiilor de CO2 nu a fost susținută. De îndată ce restricțiile au fost ridicate, oamenii au început să se întoarcă la muncă și nivelurile de emisii de CO2 au crescut la nivelurile măsurate înainte de începerea pandemiei.

Cercetătorii sugerează că reducerile din 2020 arată că obiectivele Acordului de la Paris sunt realizabile și observă că ar putea fi posibil să se facă reduceri similare fără o perturbare masivă a economiei globale.

Obiectivele Acordului de la Paris ar putea fi totuși realizate

Cea mai mare parte a reducerii din 2020, o treime din aceasta, notează ei, s-a datorat unei reduceri semnificative a traficului de mașini și camioane.

Dacă țările din întreaga lume ar aplica mai multă presiune asupra producătorilor de automobile și consumatorilor, vehiculele electrice alimentate din surse regenerabile ar putea deveni norma, făcând ca obiectivele precum cel de limitare a creșterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius să fie realizabile.

Vă recomandăm să citiți și:

Omenirea rămâne fără nisip. Ar trebui să ne îngrijorăm?

Peste 20% dintre speciile de reptile se află în pericol de dispariție

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de schimbările climatice

Un studiu a calculat cantitatea de metal necesară pentru atingerea obiectivului UE de neutralitate climatică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase