Home » Natură » Singura centrală pe cărbune din Hawaii va fi închisă definitiv

Singura centrală pe cărbune din Hawaii va fi închisă definitiv

Singura centrală pe cărbune din Hawaii va fi închisă definitiv
Foto: @AussieActive/Unsplash
Publicat: 29.08.2022

Pe 1 septembrie, singura centrală pe cărbune din Hawaii își va închide definitiv porțile. Centrala electrică AES Hawaii, situată în partea de vest a insulei Oahu, funcționează cu combustibili fosili din 1992 și generează energie pentru până la 20% din insulă.

Singura centrală pe cărbune din Hawaii este, de asemenea, unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră legate de schimbările climatice.

„Acesta este un punct critic în tranziția pe termen lung a peisajului energetic din Hawaii. Din păcate, momentul a coincis cu evenimentele globale care cresc în prezent costul electricității”, a declarat Shelee Kimura, președinte și CEO al Hawaiian Electric, într-un comunicat de presă.

„Știm că prețul crescut pentru un serviciu esențial precum electricitatea va afecta multe gospodării și întreprinderi, în special într-un moment în care cresc și alte costuri. Am vrut să-i anunțăm pe clienți în avans, astfel încât să poată planifica și să-i putem ajuta cu opțiuni. De asemenea, vedem câteva semne încurajatoare că prețurile petrolului sunt în scădere și sperăm că acest lucru va ajuta la scăderea prețurilor în următoarele luni”, a adăugat Kimura.

Singura centrală pe cărbune din Hawaii se închide la începutul lui septembrie

Pentru a reduce decalajul energetic, Hawaiian Electric intenționează să aibă 14 centrale cu energie regenerabilă care să utilizeze totul, de la energia geotermală la energia solară, până în 2024, 9 fiind numai în Oahu.

Primul dintre proiectele de energie solară, Mililani I Solar, este funcțional și generează 39 de megawați de energie electrică începând cu 11 august.

Departamentul de Comerț și Afaceri ale Consumatorului (DCA) și Hawaiian Electric estimează că facturile pentru casele tipice din Oahu vor crește cu 15 sau 7 la sută prin întreruperea utilizării cărbunelui. Ei se așteaptă ca creșterea prețului să apară pe facturile majorității clienților din octombrie.

Creșterea inițială a costurilor s-a estimat a fi cu doar aproximativ 2 dolari pe lună, dar invazia rusă a Ucrainei a schimbat calculele prin creșterea prețului petrolului până la maxime record. Statul a primit transportul final de cărbune din Indonezia pe 27 iulie.

Hawaii își dorește 100% energie verde

În 2015, guvernatorul David Ige a semnat HB623, un proiect de lege care stabilește obiectivul ca utilitățile de stat să genereze 100% din vânzările de energie electrică din resurse regenerabile până în 2045. Acest lucru a făcut din Hawaii primul stat care și-a propus pe deplin să folosească energie 100% curată.

Într-o declarație de după aprobarea proiectului de lege, guvernatorul Ige a spus că „în calitate de stat cel mai dependent de petrol din națiune, Hawaii cheltuiește aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pe petrol străin pentru a-și satisface nevoile energetice. Făcând tranziția către resurse regenerabile, indigene pentru generarea de energie, ne va permite să păstrăm mai mulți bani acasă, îmbunătățind astfel economia noastră, mediul și securitatea energetică”.

Legislatura a urmat prin semnarea proiectului de lege 2629 al Senatului în 2020, care le interzicea companiilor de utilități să construiască noi centrale electrice pe cărbune sau să prelungească după acest an acordurile deja existente cu cei care folosesc cărbune.

Energie ieftină, dar foarte poluantă

În prezent, 20 de state plus Districtul Columbia și Puerto Rico, și-au luat un angajament similar pentru energie curată, scrie Popular Science.

Majoritatea Statelor Unite se bazează pe combustibilii fosili ca sursă dominantă de energie, în ciuda impactului negativ asupra mediului și sănătății.

În timp ce energia pe bază de cărbune este în primul rând cea mai puțin costisitoare formă de energie, centralele electrice sunt cei mai mari emițători de mercur, gaze acide și metale toxice, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai mare instalație de energie solară din lume va înlocui 1,4 milioane de tone de cărbune

O nouă tehnologie care poate extrage dioxidul de carbon din aer

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada proaspăt căzută din Antarctica. „Este incredibil de trist”

Reducerea poluării aerului ne-ar putea ajuta să hrănim mai ușor omenirea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase