Home » Natură » Test de cultură generală. Există cu adevărat un loc în care Atlanticul și Pacificul se amestecă?

Test de cultură generală. Există cu adevărat un loc în care Atlanticul și Pacificul se amestecă?

Test de cultură generală. Există cu adevărat un loc în care Atlanticul și Pacificul se amestecă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.04.2023

Dacă te afli la cel mai sudic capăt al Americii de Sud, ai putea vedea cu aproximație locul în care Oceanul Pacific se întâlnește cu Oceanul Atlantic.

Nu există o distincție clară între aceste ape, iar oceanele se vor întrepătrunde unul în celălalt. Cu toate acestea, marinarii știu prea bine (sau cel puțin ar trebui să știe) că problemele persistă la răscrucea dintre cele mai mari două oceane ale lumii.

Partea de jos a continentului sud-american este cunoscută sub numele de Patagonia, a cărei coastă vestică și sudică este fragmentată cu nenumărate insule.

Cel mai sudic punct al său este Capul Horn, o insulă care se găsește ca parte a arhipelagului Tierra del Fuego din sudul statului Chile. Dacă priviți spre sud, în largul coastei Capului Horn, acesta este, în linii mari, locul în care Pacificul întâlnește Atlanticul, deși nu există o graniță clară între cele două oceane.

Nu există o distincție clară între oceane

O postare virală de acum câțiva ani, arată o linie în ocean, cu ape mai întunecate de o parte și mai deschise de cealaltă. În postare se explica faptul că apele nu se amestecă deoarece Pacificul este mai bogat în argilă, în timp ce Atlanticul are mai mult fier.

Cu toate acestea, pur și simplu nu este adevărat. Dacă vedeți un astfel de videoclip, cel mai probabil acesta prezintă un râu de apă dulce care curge într-o masă de apă sărată.

Cu toate acestea, apele de la sud de Capul Horn sunt infame. Zona este cunoscută ca fiind dificil de navigat din cauza sistemelor de presiune extrem de joasă care generează vânturi în rafale imprevizibile și valuri mari.

Canalul Panama permite navelor să se plimbe între Oceanul Atlantic și Pacific

Apele sale sunt, de asemenea, extrem de friguroase, ceea ce adaugă o provocare suplimentară pentru navigatori.

În ciuda riscurilor, coridorul dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic era vital pentru comerțul internațional.

Trecerea în jurul Cornului a fost traversată pentru prima dată în 1616 de Willem Schouten, un navigator al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, iar de atunci a pecetluit soarta a sute de nave.

Din fericire pentru marinari, necesitatea ca navele să ocolească Capul Horn a fost redusă după ce Canalul Panama a fost deschis în august 1914, permițând navelor să se plimbe între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific prin America Centrală, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oceanul uriaș de sub picioarele noastre. Cât de mare este rezervorul din interiorul Pământului?

Excesul de mercur din atmosferă provine din oceane, arată studiile

Test de cultură generală. În care ocean găsim Triunghiul Bermudelor?

Două dintre lunile lui Uranus ar putea susține oceane active

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase