Home » Natură » Test de cultură generală. Ce canal separă Africa de Asia?

Test de cultură generală. Ce canal separă Africa de Asia?

Test de cultură generală. Ce canal separă Africa de Asia?
Foto: @Baycrest/Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5
Publicat: 25.07.2023

E timpul să vedem cine a fost atent la orele de geografie din școală: ce canal separă Africa de Asia și de ce este acesta important?

Ce canal separă Africa de Asia? Ei bine, este vorba despre Canalul Suez.

Canalul Suez, în arabă Qanāt al-Suways, este o cale navigabilă la nivelul mării care curge nord-sud peste Istmul Suez din Egipt pentru a conecta Marea Mediterană cu Marea Roșie. Canalul separă continentul african de Asia și oferă cea mai scurtă rută maritimă între Europa și ținuturile din jurul Oceanului Indian și al vestului Oceanului Pacific.

Canalul Suez este una dintre cele mai utilizate căi maritime din lume. Canalul se întinde pe 193 km, între Port Said (Būr Saʿīd), în nord, și Suez, în sud, cu canale de intrare dragate la nord de Port Said, în Marea Mediterană, și la sud de Suez.

Ce canal separă Africa de Asia?

Canalul nu trece pe cel mai scurt traseu prin istm, care este de numai 121 km. În schimb, utilizează mai multe lacuri: de la nord la sud, Lacul Manzala (Buḥayrat al-Manzilah), Lacul Timsah (Buḥayrat al-Timsāḥ) și cele două Bitter Lakes: Great Bitter Lake (Al-Buḥayrah al-Murrah al-Kubrā) și Little Bitter Lake (Al-Buḥayrah al-Murrah al-Ṣughrā).

Canalul este vast, fără ecluze și, deși apar lungimi drepte extinse, există opt curbe majore. La vest de canal se află delta joasă a râului Nil, iar la est este Peninsula Sinai mai înaltă, accidentată și aridă, conform Britannica.

Înainte de construcția canalului (terminat în 1869), singura așezare importantă era Suez, care în 1859 avea între 3.000 și 4.000 de locuitori. Restul orășelelor aflate de-a lungul malurilor sale au crescut după aceea, cu posibila excepție a Al-Qanṭarah.

O scurtă istorie a canalului

Se crede că primul canal din regiune a fost săpat în jurul anului 1850 î.Hr., atunci când a fost construit un canal de irigare navigabil în perioada de inundații în Wadi Tumelat (Al-Ṭumaylāt), o vale uscată a râului la est de delta Nilului.

Abia după ocupația franceză a Egiptului (1798–1801) a fost făcut primul sondaj pe istm. Napoleon a investigat personal rămășițele canalului antic.

La început, săpatul se făcea manual cu târnăcoape și coșuri, țăranii fiind folosiți la muncă cu forța. Mai târziu, dragele și excavatoarele pe aburi operate de muncitorii europeni au preluat controlul și, deoarece dragarea s-a dovedit mai ieftină decât excavarea uscată, terenul a fost inundat artificial și dragat peste tot unde a fost posibil.

În afară de puținele zone în care au fost întâlnite straturi de rocă, întregul canal a fost trasat prin nisip sau aluviuni. În august 1869, calea navigabilă a fost finalizată și a fost deschisă oficial cu o ceremonie elaborată pe 17 noiembrie.

Vă recomandăm să citiți și:

Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani

Cum au ajuns schimbările climatice să aducă beneficii pentru fermieri și pentru vulturi?

Ar fi fost găsită cea mai veche dovadă a impactului unui meteorit pe Pământ

Cercetătorii brazilieni au descoperit roci din plastic pe o insulă îndepărtată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase