Home » Natură » De ce oamenii nu se tem de efectele schimbărilor climatice? Răspunsul vine de la psihologi

De ce oamenii nu se tem de efectele schimbărilor climatice? Răspunsul vine de la psihologi

De ce oamenii nu se tem de efectele schimbărilor climatice? Răspunsul vine de la psihologi
Tot ce a rămas în urma unui incendiu de vegetație în apropiere de Atena, 19 iulie 2023. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06.08.2023

În vara aceasta, milioane de cetățeni din întreaga lume, inclusiv Europa și Statele Unite ale Americii, au simțit pe pielea lor efectul intens al schimbărilor climatice.

Dacă ne referim la SUA, acolo cupola de căldură a cuprins zona de sud-vest, în ultimele trei săptămâni și, potrivit specialiștilor, se va extinde și în statele din sud-est.

În paralel, inundații catastrofale au ucis oameni și au nimicit culturile agricole, iar incendiile de vegetație din Canada au distrus locuințe și au poluat aerul.

Relaxarea față de viitorul planetei, explicată de psihologi

În ciuda faptului că suferă din plin din cauza dezastrului climatic, iar previziunile cu privire la anii următori sunt și mai sumbre, cei mai mulți americani nu se tem și nici nu sunt îngrijorați în legătură cu viitorul planetei pe care locuim.

Se pare că există un răspuns psihologic la această dilemă. Pentru unii oameni, schimbările climatice reprezintă o prioritate aflată la coada listei lor, având în vedere contextul economiei și al costurilor ridicate al îngrijirilor medicale. Astfel, oamenii au aceste temeri „imediate”, de aceea este dificil de strecurat și grija pentru mediu.

Potrivit psihologlui Brian Lickel, care a analizat modul în care omul răspunde la amenințări, oamenii nu sunt structurați să rămână pentru mult timp într-o stare de teamă, potrivit The Guardian.

Adaptarea la pericolul climatic, similar cu cel al traiului în zona de război

„O trăsătură fundamentală a procesării normale a emoțiilor este adaptarea hedonică. Sistemul nostru emoțional este construit în așa fel încât să fie labil, să aibă anumite răspunsuri și să nu se blocheze”, a explicat specialistul.

În aceste condiții, răspunsul la criza climatică (indiferent că simțim teamă în timpul unui incendiu de vegetație sau al unei inundații) este similar cu cel pe care îl au oamenii care trăiesc în zone de război.

Chiar dacă, la început, amenințarea bombelor este iminentă și înfricoșătoare, cei care rămân în zonele de conflict se adaptează în așa fel încât amenințarea devine o chestiune cotidiană.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Grecia este „în război” cu incendiile de vegetație, cauzate de schimbările climatice

Oceanele lumii și-au schimbat culoarea din cauza schimbărilor climatice

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Micșorarea creierului uman, legată de schimbările climatice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase