Home » Natură » Milioane de gropi misterioase de pe fundul Mării Nordului continuă să nedumerească cercetătorii

Milioane de gropi misterioase de pe fundul Mării Nordului continuă să nedumerească cercetătorii

Milioane de gropi misterioase de pe fundul Mării Nordului continuă să nedumerească cercetătorii
Foto: Jens Schneider von Deimling et al., Communications Earth & Environment, 2023
Publicat: 04.03.2024

În apele tulburi ale Mării Nordului, pe fundul mării pot fi observate milioane de gropi misterioase. Aceste gropi sunt rotunde sau ovale și au o lățime cuprinsă între câțiva metri și peste 60 de metri, dar au doar 11 centimetri adâncime. Unele gropi par să se fi unit, creând adâncituri în formă de diagramă Venn.

Astfel de gropi se formează de obicei atunci când fluidele care conțin metan sau alte ape subterane ies la suprafață din sediment. Cu toate acestea, o nouă cercetare sugerează că mii sau poate milioane de gropi misterioase din Marea Nordului și din alte zone ar putea fi rezultatul activității delfinilor. Studiul arată că această megafaună și alte mari mamifere marine ar putea juca un rol important în modelarea fundului mării.

Studiul a fost publicat în Communications Earth & Environment.

Milioane de gropi misterioase au fost create de delfini

Timp de ani de zile, geologul Jens Schneider von Deimling, de la Universitatea Kiel (Germania), a fost sceptic în privința faptului că gropile din Marea Nordului ar fi cauzate de scurgeri de metan. Fundul Mării Nordului este format din nisip poros și are curenți puternici, ceea ce nu favorizează acumularea de metan în sediment.

„Nu am văzut mecanisme care să acumuleze metan”, a declarat Schneider von Deimling. În timpul unei croaziere de cercetare, el și colegii săi au confirmat această suspiciune. Studiile de cartografiere, concepute pentru a detecta metanul în sediment folosind un sonar subacvatic, nu au găsit nimic. „Am analizat mii de kilometri de date pentru gaz metan și pur și simplu nu am găsit nimic”, a spus el.

Pentru a obține o privire mai bună asupra gropilor, echipa a utilizat un sonar subacvatic multifază care permite studii detaliate ale fundului mării. În timp ce tehnologiile mai vechi de acest tip puteau să rateze gropile complet, instrumentul multifază le-a permis cercetătorilor să analizeze forma gropilor până la o scară de centimetri, scrie Live Science.

„Au avut oportunitatea să colecteze aceste date cu o rezoluție foarte mare, ceea ce este grozav pentru că înseamnă că poți examina cu atenție structurile”, a spus Jess Hillman, geolog marin la GNS Science (Noua Zeelandă), care nu a fost implicată în studiu.

Cum și-au dat seama cercetătorii cine făcea gropile?

Sonarul multifază a arătat că gropile nu erau, de fapt, conice, așa cum ar fi cazul dacă un jet îngust de metan ar fi străpuns sedimentul. „Ceea ce le face excepționale este că adâncimea nu se schimbă cu raportul de aspect”, a spus Schneider von Deimling. Indiferent de lățimea lor, gropile au aproximativ 11 centimetri adâncime.

Pentru a afla cine ar putea crea aceste gropi, Schneider von Deimling a apelat la un prieten biolog și scafandru, care i-a povestit despre modul în care delfinii caută pe fundul mării anghile de nisip. După această discuție, Schneider von Deimling s-a asociat cu biologi care studiază delfinii.

Grupul a utilizat modele existente pentru a prezice habitatele anghilelor și pe ale marsuinilor și a suprapus date oceanografice privind curenții. (Delfinii și anghilele trăiesc acolo unde curenții sunt puternici.) Oamenii de știință au constatat că habitatele se suprapun cu zona lor de studiu. Pe apă, cu ajutorul sonarului, cercetătorii au constatat că oriunde se așteptau să găsească delfini și anghile, au găsit și mai multe gropi. Potrivit cercetătorilor, gropile mai mari sunt gropi făcute de marsuini care au fost curățate de curenții oceanici.

Prin descoperirea acestor milioane de gropi misterioase scad preocupările față de activitățile tectonice

Schneider von Deimling spune că speră să obțină într-o zi dovezi fotografice cu un delfin care să sape o groapă, dar nu are așteptări prea mari. „Apele Mării Nordului sunt prea tulburi pentru a vedea. De asemenea, marsuinul este destul de timid”, a spus el. Deocamdată, cercetătorii colaborează cu oameni de știință din Irlanda pentru a confirma că predicțiile lor privind locurile gropilor bazate pe habitatul delfinilor se aplică și în alte zone în afara Mării Nordului.

Hillman a spus că studiile interdisciplinare precum acesta sunt o modalitate prin care geologii îi ajută pe biologi să afle mai multe despre comportamentul animalelor. Înțelegerea modului în care se formează milioane de gropi misterioase poate fi importantă pentru înțelegerea pericolelor submarine. Gropile create de scurgerea metanului pot fi un semn al pericolelor tectonice. Defectele aduc fluide și gaze din adâncime și sunt adesea asociate cu aceste orificii de metan, a spus Hillman. Dacă oamenii de știință știu cum să recunoască gropile create de organisme vii, acest lucru ar putea ajuta la reducerea preocupărilor legate de activitatea tectonică.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie misterioasă a fost descoperită în Europa

Secretul păsărilor colibri! Cercetătorii tocmai l-au aflat

Australia are 48 de noi specii de păianjeni, în afară de cele aproape 3.000 cunoscute deja

Test de cultură generală. Câți ochi au albinele?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase