Home » Natură » Cum poate o vibrație ușoară să dezvăluie sănătatea coloniilor de albine?

Cum poate o vibrație ușoară să dezvăluie sănătatea coloniilor de albine?

Cum poate o vibrație ușoară să dezvăluie sănătatea coloniilor de albine?
Foto: Martin Bencsik et al., Scientific Reports, 2024
Publicat: 16.03.2024

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent (Anglia) au investigat modul în care mii de albine reacționează în unison la o lovitură vibrațională foarte scurtă și slabă, livrată în momente aleatorii la mai mulți stupi. Ce au descoperit despre sănătatea coloniilor de albine?

Oamenii de știință au descoperit că, monitorizând reacția insectelor la această tehnică, au putut să afle cât de active sau odihnite sunt în interiorul stupului, fără a fi nevoie să se uite înăuntru. Studiul, care a implicat și Universitatea din Gent (Belgia) și Universitatea Coimbra (Portugalia), a fost publicat în revista Scientific Reports.

Acest lucru este important, deoarece coloniile ar trebui să urmeze modele foarte specifice de activitate pe tot parcursul anului, fiind foarte ocupate în lunile mai calde, dar foarte leneșe când este frig.

În timpul iernii, toată căutarea hranei poate să se oprească timp de săptămâni sau chiar luni, iar din exterior nu este posibil să se spună dacă colonia este moartă sau vie. Apicultorii pot inspecta stupii deschizându-i, dar acesta este un proces invaziv și îi poate fi dăunător coloniei, notează Phys.org.

Un nou mod de a evalua sănătatea coloniilor de albine

Utilizând o nouă abordare, echipa de cercetători a putut să detecteze și să înregistreze răspunsurile albinelor la impuls pe tot parcursul anului, folosind un accelerometru sensibil la vibrațiile mici ale insectelor încorporat în stupi.

Monitorizând sănătatea coloniilor de albine prin semnalul produs de aripile care flutură, cercetătorii au descoperit din date că uneori albinele erau foarte sensibile la impuls, iar alteori deloc.

În lunile de vară, când albinele erau ocupate să caute hrană, să aibă grijă de puii lor și să mențină stupul, cercetătorii au constatat că acestea îi acordau puțină atenție impulsului. Cu excepția momentului în care se opreau pentru o clipă pentru a observa impulsul, nu exista nicio schimbare în semnal, iar insectele își continuau activitatea.

Pe măsură ce vremea devenea mai rece, după un semnal foarte slab exista o reacție puternică a grupului de albine după impuls, revenind la un semnal slab, indicând că colonia se aglomerase pentru căldură și era într-adevăr sănătoasă.

În mijlocul zgomotului colectiv al albinelor, tehnologia mai captează și sunetul unor albine individuale care fac zgomote de surprindere. Echipa de la Nottingham a demonstrat anterior că albinele fac acest sunet când sunt speriate.

„Seamănă puțin cu un urs care adoarme pentru iarnă, uneori nu poți să-ți dai seama dacă animalul este viu sau nu”, a spus cercetătorul principal, dr. Martin Bencsik, de la Școala de Știință și Tehnologie din cadrul Universității Nottingham Trent.

„O lovitură ușoară, care provoacă o reacție mică, dar măsurabilă, va dezvălui dacă animalul este în starea sa normală sau nu”, a continuat dr. Bencsik.

Au fost analizate mii de ore de date

Studiul, care a implicat analiza a mii de ore de date, a constatat că în coloniile sănătoase semnalul de răspuns era aproape absent în timpul sezonului activ mai cald, apărând doar ocazional foarte devreme dimineața când albinele erau mai puțin ocupate.

Semnalul de răspuns devenea apoi foarte puternic odată cu venirea iernii și apoi dispărea din nou până la sfârșitul primăverii.

Sănătatea unei anumite colonii s-a deteriorat în timpul sezonului activ și aceasta a fost singura care a prezentat un răspuns vibrant și de durată constant pe tot parcursul verii în timp ce colonia se deteriora treptat.

Cercetătorii susțin că au găsit o metodă de a evalua sănătatea coloniilor de albine din interiorul stupului fără a necesita o percepție subiectivă asupra acesteia.

O metodă veche prin care apicultorii aflau sănătatea coloniilor de albine, testată științific

Ei spun că, din punctul lor de vedere, aceasta este prima investigație care demonstrează ceva foarte similar cu un ‘arc reflex’ în masă care are loc la nevertebrate. De obicei, realizat la vertebrate, arcul reflex explorează o anumită cale neuronală și implică un stimul extern care duce la o reacție involuntară.

„Unii apicultori lovesc stupii cu mâna lor, în iarnă, pentru a verifica și asculta dacă există un răspuns pozitiv pentru a indica vitalitatea coloniei. Până acum, însă, relevanța potențială a acestui test simple nu fusese cercetată cu atenție”, a declarat dr. Bencsik.

„Iarna, albinele ar trebui să fie foarte odihnite și vara ar trebui să fie foarte mobile, cu excepția cazului în care nu se simt bine. Metoda noastră ne permite, de asemenea, să testăm mobilitatea, dezvăluind un alt aspect al sănătății și stării fiziologice a coloniei în interiorul stupului”, spune el.

„Măsurătorile noastre dezvăluie, non-invaziv, mobilitatea, gruparea și gradul de odihnă al coloniei și pot detecta absența reginei în sezonul activ. Noi credem că munca noastră ar putea, de asemenea, să-i ajute pe apicultori să obțină o indicație a dimensiunii coloniilor lor bazată pe puterea semnalului”, concluzionează omul de știință.

Cercetătorii speră că munca ar putea duce la dezvoltarea unui dispozitiv care le va transmite informații în timp real apicultorilor cu privire la coloniile lor, astfel încât acestea să poată fi gestionate mai bine.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care e cel mai zgomotos animal din lume?

Revenire spectaculoasă pentru cea mai rară insectă din lume, la un pas de dispariție

Cașaloții trăiesc în clanuri similare cu cele ale oamenilor

Test de cultură generală. Cărui animal îi cresc 50.000 de dinți?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase