Home » Natură » Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?

Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?

Publicat: 29.04.2024

Cât de veche este Cascada Niagara? Răspunsul probabil că i-ar surprinde pe cei mai mulți dintre cititori.

Cât de veche este Cascada Niagara? Cascada Niagara, faimoasa cădere de apă de la granița dintre Ontario, Canada, și statul New York, SUA, este destul de tânără din punctul de vedere al unei cascade.

Aceasta început să se formeze acum mai mult de 12.000 de ani, către sfârșitul Perioadei Glaciare Wisconsin. Valul de apă rezultat din topirea ghețarilor în retragere a săpat în straturile de rocă ale Niagara Escarpment, începând aproape de ceea ce este acum Lewiston, New York. Rocile au continuat să se erodeze de-a lungul mileniilor, iar cascada a ajuns în cele din urmă la locația și dimensiunile actuale, conform Britannica.

Cât de veche este Cascada Niagara? Din ce este alcătuită aceasta?

Cascada este alcătuită din două părți principale, separate de Insula Goat. Diviziunea mai mare, adiacentă malului stâng, sau canadian, este Horseshoe Falls; înălțimea sa este de 57 de metri, iar lungimea liniei sale de creastă este de aproximativ 670 de metri. American Falls, adiacentă malului drept, are o înălțime de 58 de metri și o lățime de 320 de metri, potrivit Britannica.

Formarea defileului Niagara (în aval) și menținerea cascadei ca o cataractă depind de anumite condiții geologice. Straturile de rocă din perioada Siluriană (aproximativ acum 444-419 milioane de ani) din defileul Niagara sunt aproape orizontale, înclinându-se spre sud doar cu aproximativ 4 metri pe km.

Un strat superior de dolomit dur este acoperit de straturi mai moi de șist. Apa exercită presiune hidrostatică și dizolvă încet dolomitul după ce se infiltrează în îmbinările sale. Blocurile de dolomit se desprind pe măsură ce apa de deasupra se infiltrează și erodează rapid șistul la cascade. Dispunerea straturilor de rocă oferă condițiile pentru a menține apa în cădere constantă în plan vertical de pe o stâncă surplombantă în timpul unui lung proces de recesiune (mișcare în sus) a cataractei. Pe măsură ce blocurile de dolomit sunt subminate, acestea se desprind și sunt distruse rapid de apa aflată în cădere, facilitând în continuare retragerea cascadei și menținerea unei cataracte verticale.

O priveliște uimitoare

Apa care curge prin aceste cascade este lipsită de sedimente, iar limpezimea sa contribuie la frumusețea cataractei. În recunoașterea importanței cascadei drept un spectacol natural minunat, provincia Ontario și statul New York au păstrat sau achiziționat proprietatea asupra terenurilor adiacente și le-au transformat în parcuri publice.

Priveliști excelente ale cascadei se obțin din Queen Victoria Park, de pe partea canadiană; de la Prospect Point, pe partea americană, la marginea American Falls; și de pe Rainbow Bridge, care traversează defileul Niagara la aproximativ 300 de metri în aval de Prospect Point.

Vizitatorii pot traversa de pe malul american la Insula Goat pe un pod pietonal și pot lua un lift până la piciorul cascadei și pot vizita Cave of the Winds din spatele cortinei de apă în cădere.

Horseshoe Falls, care transportă aproximativ 90% din descărcarea râului, s-a retras în amonte cu o rată medie de aproximativ 1,7 metri pe an în perioada 1842-1905. Ulterior, lucrările de control și deviere a apei au redus rata de eroziune, care este în prezent atât de lentă la American Falls încât se acumulează blocuri mari de dolomit la baza cascadei, amenințând să o transforme într-un repeziș.

Vă recomandăm să citiți și:

Matthew Perry, cel mai iubit dintre Prietenii tăi. „Faima nu face ceea ce crezi că va face. Totul a fost un truc”

Gene Kelly, cel mai fericit om care a cântat în ploaie. „Demnitate, întotdeauna demnitate”

Test de cultură generală. Cine a inventat hârtia igienică?

Test de cultură generală. Care este singurul sat circular din România?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase