Dacă ne-am lua după Hollywood, păianjenii zburători ar reprezenta o amenințare existențială, iar tarantula păroasă, vedeta a nenumărate filme de groază, științifico-fantastice și de aventură, ar fi un pericol major. Dar care este, de fapt, cel mai veninos păianjen din lume?
În realitate însă, nivelul de pericol asociat acestor arahnide, precum și care dintre ele se poate „lăuda” cu titlul de cel mai veninos păianjen, sunt subiecte mult mai puțin dramatice.
Pentru început, este important să facem diferența dintre creaturile „otrăvitoare” și cele „veninoase”: cele veninoase își injectează toxinele în victime (așa cum face un păianjen care își mușcă prada), pe când cele otrăvitoare trebuie atinse sau ingerate pentru ca toxina să aibă efect.
Deși nu există un consens absolut cu privire la cel mai veninos păianjen din lume, experții plasează adesea păianjenul Atrax robustus în fruntea listei. Această specie este responsabilă pentru cele mai multe mușcături și decese umane provocate de păianjeni.
Cu colți suficient de puternici pentru a străpunge unghii de la mâini sau picioare, mușcătura acestui păianjen poate duce, în cazuri extreme, la moarte în doar 15 minute. Cu alte cuvinte, este un păianjen extrem de periculos. Totuși, de la descoperirea unui antidot în 1980, nu s-a mai înregistrat niciun deces cauzat de mușcătura sa.
Acest păianjen este originar din Australia și se găsește pe o rază de aproximativ 160 de kilometri în jurul orașului Sydney. Oamenii îi întâlnesc mai des în lunile de vară și toamnă, în sezonul de împerechere, când masculii își părăsesc vizuinile în căutarea femelelor.
Comportamental, acești păianjeni sunt mai periculoși decât văduvele negre sau păianjenii pustnici maro, deoarece devin agresivi când se simt amenințați. Dacă încerci să-i alungi, sunt mai predispuși să atace decât să fugă. Masculii sunt mai periculoși decât femelele sau puii și sunt cei mai înclinați să devină agresivi, potrivit HowStuffWorks.
Ingredientul activ din veninul păianjenulu Atrax robustus este delta-atracotoxina, un lanț de aminoacizi cu efect neurotoxic. Odată ce intră în fluxul sanguin, determină celulele nervoase să se activeze continuu. Această hiperactivare provoacă dureri intense la locul mușcăturii, care pot apărea la mai puțin de 30 de minute de la incident.
În general, veninul de păianjen afectează organismul uman prin interacțiunea cu receptorii ionici din celulele noastre. Acest proces duce la o excitare anormală a celulelor, ceea ce poate provoca durere și disfuncții celulare.
Cum creează păsările flamingo „tornade” subacvatice pentru a-și prinde prada
Cimpanzeii știu ce este ritmul. Ce ne arată asta despre originile muzicii?
Scorpionii invadează orașele din Brazilia. Pericol alimentat de urbanizare și schimbări climatice
O specie de insectă folosește o tactică surprinzătoare pentru a-și manipula prada