Mai bine de 500 de specii de păsări ar putea dispărea în următoarele 100 de ani, dacă nu se iau măsuri urgente, arată un nou studiu. Papagalul de mare, porumbelul gulerat european și dropia mare se numără printre speciile în pericol, iar dispariția lor ar putea avea efecte devastatoare asupra ecosistemelor globale.
„Ne confruntăm cu o criză de extincție a păsărilor fără precedent în epoca modernă,” a declarat Kerry Stewart, autorul principal al studiului realizat de Universitatea din Reading.
Potrivit cercetătorilor, numărul păsărilor care ar putea dispărea în următorul secol este de trei ori mai mare decât totalul speciilor dispărute în ultimii 500 de ani, notează The Guardian.
Publicat în revista Nature Ecology and Evolution, studiul analizează date privind aproape 10.000 de specii de păsări cunoscute, utilizând informații din baza de date a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru a evalua riscul de extincție. Rezultatele arată că pierderea habitatelor, cauzată în principal de extinderea și intensificarea agriculturii, este cel mai important factor al dispariției speciilor.
Însă chiar dacă distrugerile de habitat, vânătoarea și schimbările climatice s-ar opri brusc, aproximativ 250 de specii sunt deja atât de amenințate încât ar dispărea oricum, avertizează cercetătorii. Soluția? Programe de recuperare speciale, precum reproducerea în captivitate și restaurarea habitatelor.
Există însă și vești bune. Cazurile de succes arată că, prin eforturi, speciile pot fi salvate. Condorul californian, cea mai mare pasăre din America de Nord, a fost considerat dispărut în sălbăticie în 1987. Doar 22 de exemplare trăiau în captivitate. Prin programe de reproducere și eliberare controlată, astăzi există aproximativ 350 de condori în libertate.
Un alt exemplu este buhaiul de baltă, o specie timidă, dependentă de zone umede. În Marea Britanie, această pasăre a dispărut ca specie cuibăritoare în anii 1870, din cauza secării mlaștinilor pentru agricultură. Prin restaurarea habitatului, populația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 200 de ani, cu peste 280 de masculi în sezonul de împerechere anul trecut.
„Oprirea amenințărilor nu este suficientă. Între 250 și 350 de specii vor avea nevoie de măsuri de conservare complementare pentru a supraviețui acestui secol”, a subliniat prof. Manuela González-Suárez, coautoare a studiului.
Un raport anterior, State of the World’s Birds, a arătat că aproape jumătate din speciile de păsări la nivel global sunt în declin. Factorii principali: pierderea habitatelor, exploatarea forestieră, speciile invazive, vânătoarea excesivă și colapsul climatic.
Stuart Butchart, cercetător principal la BirdLife International, a întărit concluziile studiului: „Nu există o soluție universală pentru criza extincției. Zonele protejate sunt esențiale, dar la fel de importante sunt intervențiile țintite, (reproducere în captivitate, relocare, hrănire suplimentară) pentru acele specii aflate în pragul dispariției.”
Limacșii de mare fură părți din corpul altor specii pentru a se „upgrada”
Mii de specii de animale sunt amenințate de schimbările climatice, arată o nouă analiză
A fost găsită o nouă fosilă a unei specii umane enigmatice
27 de specii noi au fost descoperite în Peru. Printre acestea se află și un șoarece amfibiu