Home » Știință » În 10 ani roboţii ar putea deţine conştiinţă şi raţionament. Iată 10 aspecte înfricoşătoare despre inteligenţa artificială

În 10 ani roboţii ar putea deţine conştiinţă şi raţionament. Iată 10 aspecte înfricoşătoare despre inteligenţa artificială

Publicat: 26.12.2017
Omenirea se află în cea de-a patra revoluţie industrială caracterizată de dezvoltările din robotică şi maşinile autonome. Însă unul dintre aspectele principale care caracterizează această etapă este inteligenţa artificială (IA) care este reprezentată de dezvoltarea sistemelor computerizate autonome care ar putea ajunge sau chiar depăşi inteligenţa umană.

List Verse prezintă o listă cu 10 aspecte înfricoşătoare ale dezvoltări inteligenţei artificiale. 

10. Maşinile autonome ar putea fi programate pentru a ucide oameni

Dacă ai conduce o maşină, dar pe drum în faţa ta ar apărea un grup de copii, iar frânele nu funcţionează ce ai face? Ei bine există două variante: fie omori copiii, dar te salvezi pe tine, sau tragi de volan şi te opreşti într-un zid, salvezi copiii, dar mori tu. Majoritatea persoanelor ar alege să salveze copii. 

Însă în cazul în care persoana din maşină nu este şi şofer, ci doar pasager al unei maşini autonome, ce s-ar putea întâmpla? În acest caz majoritatea persoanelor întrebate au afirmat că nu ar vrea ca maşina să-i ucidă pentru a salva copiii, de fapt aceştia au afirmat că nu ar cumpăra o maşină dacă ar şti că în mod deliberat i-ar ucide. 

Aşadar în al doilea caz decizia va fi luată de maşină, iar aceasta va face ceea ce a fost programată să facă. Companiile mari care lucrează la dezvoltarea maşinilor autonome au evitat să răspundă la această întrebare. Însă directorul executiv al Daimler Ag  (compania din spatele Mercedes-Benz) a declarat în trecut că maşina autonomă va lua cele mai bune decizii pentru a proteja viaţa pasagerului în orice circumstabţă. Însă Mercedez-Benz a infirmat această declaraţie, susţinând că vehiculul va fi construit pentru a nu exista o astfel de dilemă. 

Google a declarat că maşinile autonome vor încerca să evite lovirea unor pieteni sau a lucrurilor care se mişcă. În acest caz, maşina probabil ar alege să lovească un parapet sau zid şi să omoare pasagerul. 

9. Roboţii ar putea cere drepturi egale cu cele ale oamenilor

Având în vedere evoluţia recentă a IA este posibil ca roboţii să ajungă la un nivel de conştientizare. Când va avea loc acest lucru, roboţii şi-ar putea cere drepturile. IA ar putea cere dreptul la deţinerea unei proprietăţi, asigurare medicală, dreptul la vot, dreptul de înrolare în armată sau dreptul de cetăţean, iar guvernele le-ar putea cere să plătească taxe. 

Acestea sunt de fapt concluziile unui studiu realizat în 2006, pe când IA era mult mai puţin avansată. În cadrul studiului, specialiştii au încercat să afle ce se va întâmpla cu IA în următorii 50 de ani. Rezultatele studiului par însă să devină realitate, recent androidul Sophia primind cetăţenie în Arabia Saudită. 

8. Roboţii-ucigaşi autonomi încep să fie utilizaţi

Atunci când vorbim despre ”roboţi-ucigaşi autonomi” ne referim la roboţii care pot ucide fără intervenţia sau acordul omului. Unul dintre roboţii-ucigaşi autonomi este SGR-A1, o santinelă dezvoltată de Samsung Techwin (denumită în prezent Hanwha Techwin) şi Universitatea din Seul, Coreea de Sud. 

SGR-A1 este o cameră de supraveghere uriaşă care conţine o mitralieră puternică care poate ucide orice ţintă automat. Arma este utilizată în Israel şi Coreea de Sud, fiind instalate o serie de arme autonome de-a lungul zonei demilitarizate coreene. Însă Coreea de Sud a refuzat să activeze modul auto care permite armei să decidă pe cine să ucidă. Robotul se află într-un mod semiautomat în care detectează ţinta şi cere permisiunea umană pentru a trage. 

7. Roboţii de război vor putea schimba taberele

În 2011, Iranul a capturat o dronă RQ-17Q, în stare perfectă,  de la armata americană. Iranul a susţinut că a forţat drona să aterizeze după ce a observat-o pe GPS, fâcând-o să creadă că se află pe un teritoriu prietenos. Unii specialişti americani susţin că acest lucru nu este adevărat. Însă roboţii, dronele şi GPS-urile sunt computere şi după cum ştim toate acestea pot fi controlate de hackeri. Roboţii de război nu reprezintă o altă categorie. În prezent, roboţii-ucigaşi nu sunt utilizaţi la nivel global, iar până în prezent nu a existat niciun caz de ”hack-uire” a unui robot. 

6. Rusia foloseşte boţi pentru propaganda de pe Twitter

Cercetătorii din cadrul Universităţii din California de Sud şi Indiana au indicat că 15% (aproximativ 48 de milioane) dintre conturile de Twitter sunt controlate de boţi. Dintre aceştia există o parte care se ocupă de informarea utlizatorilor, de exemplu, în cazul unui dezastru natural, dar o altă parte sunt utilizaţi pentru transmiterea propagandei, în general a celei ruseşti. 

Utilizarea boţilor de către Rusia a fost resimţită în cazul alegerilor din 2016 din SUA, soldate cu victoria lui Donald Trump. Alte persoane susţin că aceşti boţi ar fi fost utilizaţi şi în cazul Brexit. Cu câteva zile înainte de referendum peste 150.000 de boţi ruseşti care îşi concentrau tweet-urile asupra războiului din Ucraina şi anexarea Crimeei au început să transmită mesaje pro-Brexit, încurajându-i pe britanici să părăsească Uniunea Europeană. Boţii au transmis în jur de 45.000 de tweet-uri pro-Brexit  cu 2 zile înainte de referendum, acestea oprindu-se imediat după anunţarea votului. 

De asemenea, Rusia ar utiliza aceşti roboţi pentru blocarea unor jurnalişti de pe Twitter care încearcă să expună propaganda. După ce este descoperit articolul, boţii găsesc profilul autorului şi îl raportează până când Twitter îl închide. 

5. Maşinăriile ne-ar putea fura locurile de muncă

Conform firmei de audit şi consultanţă, PricewaterhouseCoopers (PwC), roboţii vor prelua aproximativ 21% din job-urile din Japonia, 30% dintre cele din Marea Britanie, 35% dintre cele din Germania şi 38% dintre cele din SUA până în anul 2030. Până în următorul secol vor prelua mai bine de jumătate dintre locurile de muncă ale oamenilor. Cele mai afectate sectoare vor fi cele ale transporturilor şi depozitelor, unde forţa de muncă va fi înlocuită de roboţi. Acestea sunt urmate de cele din sectorul fabricaţiei şi al vânzărilor, unde maşinăriile vor prelua 45% dintre job-urile existente în prezent. 

Se speculează că IA va conduce camioane începnd cu anul 2027 şi va conduce magazine din 2031. După anul 2049 vor începe să scrie cărţi, iar din 2053 vor efectua operaţii. 

4. Roboţii au învăţat să fie vicleni

În cadrul unui experiment, cercetătorii din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia, Atlanta, au dezvoltat un algoritm prin care le permiteau roboţilor să decidă dacă vor sau nu să înşele alţi oameni sau roboţi. Dacă robotul decidea să înşele, algoritmul îi permitea să decidă cum va realiza acest lucru. 

În cadrul experimentului, un robot a fost însărcinat să păzescă anumite resurse. A verificat frecvent resursele, dar a început să viziteze locaţii false de fiecare dată când detecta un alt robot în zonă. 

3. Piaţa IA este monopolizată

Companiile uriaşe le cumpără pe cele mici într-un ritm alarmant. Dacă fenomenul va evolua în cele din urmă doar câteva companii extrem de influente vor controla IA. Un raport din octombrie 2016 sugera că Apple, Facebook, Intel, Twitter, Samsung şi Google au cumpărat 140 de afaceri de dezvoltare a IA în ultimii 5 ani. 

2. IA va întrece inteligenţa umană

IA se împart în două categorii: slabă şi avansată. Cea din prezent este considerată IA slabă, iar cea avansată este considerată cea care poate raţiona şi se poate comporta precum creierul uman. 

IA slabe fac ceea ce sunt programate să realizeze. Însă cele puternice deţin conştiinţă şi pot raţiona precum un om. Aceasta nu este limitată de modul în care este programată şi poate decide ce doreşte să facă fără acordul uman. În prezent acest tip de IA nu există, dar specialiştii susţin că ar putea apărea în următorii 10 ani. 

1. IA ar putea distruge omenirea

Există persoane care se tem că lumea s-ar putea sfârşi în cadrul unei apocalipse a roboţilor. Însă aceste temeri nu provin de la orice persoană, ci de la unii dintre cei mai importanţi savanţi, Elon Musk, Stephen Hawking şi Bill Gates

Aceştia consideră că IA va deveni atât de avansată încât va scăpa de sub controlul uman. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase