Home » Știință » Factorii care influențează câte calorii consumă zilnic organismul tău. Cum îți poți accelera cel mai ușor metabolismul

Factorii care influențează câte calorii consumă zilnic organismul tău. Cum îți poți accelera cel mai ușor metabolismul

Factorii care influențează câte calorii consumă zilnic organismul tău. Cum îți poți accelera cel mai ușor metabolismul
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 10.01.2021

Atunci când oamenii vorbesc despre un metabolism lent sau rapid, ceea ce vor să explice cu adevărat este numărul de calorii consumat de corp în fiecare zi.

Ideea este că cineva cu un metabolism lent pur și simplu nu va arde la fel de multe calorii pentru aceleași activități precum o persoană cu un metabolism rapid.

Însă, viteza metabolismului variază cu adevărat în funcție de persoană?

Această întrebare este mai dificilă decât ar părea, iar oricare ar fi viteza curentă a metabolismului tău, există modalități prin care îl poți accelera sau încetini.

Metabolismul este termenul biologic care face referire la toate reacțiile chimice necesare pentru susținerea vieții într-un organism. Metabolismul tău desfășoară trei activități principale: transformarea mâncării în energie, descompunerea alimentelor în „cărămizi” pentru proteine, lipide, acid nucleic și unii carbohidrați, dar și eliminarea reziduurilor.

Necesarul caloric zilnic pentru femei și bărbați

Dacă ești nemulțumit de viteza metabolismului tău, probabil că te concentrezi pe cât de multă energie obții de pe urma alimentelor pe care le consumi și cât de multă energie folosește corpul tău. Valoarea energetică a mâncării este măsurată în calorii.

Necesarul caloric zilnic estimat pentru o femeie cu o greutate de 57 de kilograme poate varia între 1.600 și 2.400 de calorii pe zi. Pentru un bărbat de 70 de kilograme, necesarul caloric se poate încadra între 2.000 și 3.000 de calorii pe zi. Asta înseamnă în jur de 13 calorii per 500 de grame de greutate corporală.

Așadar, dacă două femei cu aceeași greutate pot avea nevoi calorice diferite care variază până la 30%, înseamnă acest lucru că femeia cu un organism ce folosește mai multe calorii are un metabolism mai rapid față de femeia care are un corp ce folosește mai puține calorii? Nu neapărat. O femeie ar putea petrece mai mult timp din zi fiind activă din punct de vedere fizic, astfel că mai multă energie este necesară.

Ce factori influențează metabolismul

De asemenea, corpul tău depinde de oxigen pentru a desfășura toate activitățile metabolismului. Pentru fiecare litru de oxigen folosit, trebuie să folosești în jur de 4,82 de calorii de energie derivată din glicogen sau grăsime.

Rata metabolică și necesarul caloric variază în funcție de persoană și diferiți factori precum genetica, sexul, vârsta, compoziția corporală și activitatea fizică.

Starea de sănătate și anumite afecțiuni medicale ar putea influența metabolismul. Spre exemplu, un regulator al metabolismului este glanda tiroidă, care are formă de fluture și este situată la baza gâtului, potrivit Science Alert.

Cea mai ușoară metodă pentru îmbunătățirea metabolismului

Alte afecțiuni medicale care pot influența metabolismul sunt atrofierea musculară, înfometarea îndelungată, niveluri scăzute de oxigen (hipoxie), tulburări musculare, depresie și diabet.

Un alt factor important este compoziția corporală. Spre exemplu, o femeie supraponderală cu o compoziție corporală de 40% grăsime corporală și 34 de kilograme de masă musculară va arde mai puține calorii în perioada de repaus față de o femeie cu 30% grăsime corporală și 50 de kilograme de masă musculară. Țesutul muscular este mai activ din punct de vedere metabolic față de țesutul adipos din corp.

Dacă vrei cu adevărat să îți îmbunătățești metabolismul, cea mai ușoară metodă este creșterea masei musculare și a nivelului de activitate. Prin creșterea masei musculare, vei crește numărul de calorii necesar pentru menținerea acelor mușchi. Așadar, în loc să te plângi că ai un metabolism lent, mai bine încearcă să îl ajuți să devină mai rapid.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

De ce este somnul atât de important pentru pierderea în greutate

De ce ne este greu să pierdem ultimele kilograme înainte de a atinge ”greutatea perfectă”?

Un experiment inedit arată că schimbări subtile ale chimiei organismului pot duce la îmbunătăţirea metabolismului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase