Home » Știință » Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp

Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp

Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 20.01.2021

Oamenii de știință au dezvoltat, în premieră, o celulă stem umană care pare să fie capabilă să repare și să trateze leziunile din orice regiune a corpului.

Aceste celule stem „deștepte” au început ca celule adipoase umane. Însă, după au fost reprogramate cu medicamente pentru cancer care înlătură identitatea celulelor, acestea au devenit celule stem foarte puternice, în modelele dezvoltate pe șoareci în laborator, care sunt capabile să se adapteze la mediul lor înconjurător, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Science Advances.

După ce au fost injectate în șoareci, celulele umane au rămas într-o stare latentă fără vreo dezvoltare nedorită. Însă, atunci când șoarecii au fost răniți, celulele s-au adaptat rapid la tipul de leziune și au înlocuit mușchi, oase, cartilaj și celule sanguine.

„Celulele stem au acționat ca niște cameleoni”

„Celulele stem au acționat ca niște cameleoni. Acestea au reacționat la semnale locale și s-au îmbinat cu țesutul care avea nevoie de tratament”, a explicat Avani Yeola, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea din New South Wales (UNSW), Australia.

Oamenii de știință din spatele studiului își imaginează viitoare tratamente prin care celulele adipoase ale unui pacient să poate fi extrase și transformate în celule stem care apoi să fie injectate înapoi în corp pentru a trata o leziune sau o boală. Însă, calea spre astfel de tratamente este lungă, iar autorii cercetărilor au spus că ar putea dura încă 15 ani.

Un „teritoriu” încă neexplorat

„Deși aceste descoperiri sunt foarte palpitante, nu mă voi bucura cu adevărat decât atunci când vom putea aplica cercetările direct pe pacienți”, a declarat Vashe Chandrakanthan, un alt autor al studiului, potrivit Futurism.

Acestea fiind spuse, astfel de cercetări sunt încă un „teritoriu neexplorat”, pentru că niciun alt cercetător nu a mai reușit să dezvolte celule stem care se pot adapta automat și se pot transforma în diferite tipuri de celule.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un medicament popular împotriva diareei poate induce moartea celulelor agresive ale cancerului cerebral

O structură neașteptată a fost descoperită în interiorul celulelor plantelor

Imagini uimitoare arată cum celulele umane reușesc să se strecoare prin spații extrem de strâmte

Inteligența artificială poate prezice ce combinații de medicamente sunt capabile să distrugă celulele canceroase

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase