Home » Știință » Cum ar putea contribui călătoriile la un somn echilibrat?

Cum ar putea contribui călătoriile la un somn echilibrat?

Publicat: 07.03.2022

Un trio de cercetători de la Universitatea Tehnică din Danemarca, Universitatea din Vermont și Centrul pentru Știința Datelor Sociale din Copenhaga, a descoperit că, în unele cazuri, călătoriile ar putea contribui la un somn echilibrat în ceea ce privește numărul de ore.

În lucrarea lor, publicată în revista Nature Human Behavior, Sigga Svala Jonasdottir, James Bagrow și Sune Lehmann descriu modul în care au studiat datele dispozitivelor de înregistrare de la încheietura mâinii de la 20.000 de persoane care călătoreau și ce au descoperit făcând acest lucru.

În ultimii câțiva ani, producătorii de dispozitive electronice au dezvoltat dispozitive cu senzori care pot fi purtate la încheietura mâinii. Astfel de dispozitive pot măsura lucruri precum ritmul cardiac și mișcarea prin accelerometre, iar acest lucru permite măsurarea tiparelor de somn.

În acest nou studiu, cercetătorii și-au început munca obținând acces la un set de date care conține informații despre somn pentru aproximativ 20.000 de persoane, obținute de la dispozitive purtate la încheietura mâinii.

Modul în care călătoriile ar putea contribui la echilibrarea cantității de somn

Informațiile din setul de date au venit de la oameni din 121 de țări și au reprezentat aproximativ 3,17 milioane de nopți de somn, dintre care aproximativ 218.000 au fost departe de casă. În mod remarcabil, aproximativ 85% dintre cei care nu au dormit acasă au călătorit, dar numai în propriul fus orar; majoritatea acestor călătorii au fost de scurtă durată, scrie Medical Xpress.

Studiind datele, cercetătorii au descoperit că oamenii care aveau tendința de a dormi în medie mai puțin de 7,5 ore în fiecare noapte, dormeau puțin mai mult atunci când călătoreau. Iar oamenii care aveau tendința de a dormi mai mult de 7,5 ore în mod normal, au dormit ceva mai puțin în timpul călătoriilor.

Acest lucru s-a dovedit contrar dovezilor anecdotice, cel puțin în călătoriile scurte. Așadar, călătoriile ar putea contribui la echilibrarea tiparelor de somn, au aflat oamenii de știință. Ei au descoperit, de asemenea, că diferența în cantitatea de somn s-a schimbat liniar.

Alte descoperiri legate de somn

Cercetătorii au mai descoperit și că ambele tipuri de oameni aveau tendința de a dormi mai puțin dacă mergeau în fusuri orare diferite. Și, de asemenea, au descoperit că oamenii care au avut tendința de a dormi mai puțin decât media în timpul vieții lor normale, au avut tendința de a dormi mai mult în timpul vacanței în timpul săptămânii, dar nu și în weekend.

Cercetătorii concluzionează sugerând că munca lor a demonstrat că dispozitivele purtate de consumatori pot fi folosite pentru a înțelege mai bine modul în care comportamentul și mediul pot afecta cantitatea de somn.

Vă recomandăm să citiți și:

O performanță uriașă în ceea ce privește computerele cuantice ar fi fost atinsă de IBM

Aurul, arma secretă neașteptată în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice

Medicii au descoperit o proteină care face legătura între toate tipurile de cancer

Mai puțin de 10% din genomul uman este unic. Descoperirea surprinzătoare făcută de cercetători

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase