Home » Știință » Hidratarea eliberează dopamină în creier, arată un studiu pe șoareci

Hidratarea eliberează dopamină în creier, arată un studiu pe șoareci

Publicat: 24.07.2022

O echipă de cercetători formată din membri de la Universitatea din California și Institutul Medical Howard Hughes, ambele din San Francisco, SUA, a descoperit eliberarea de dopamină într-o anumită parte a creierului ca răspuns la hidratare.

În lucrarea lui, publicată în revista Nature, grupul descrie experimentele pe care le-a efectuat cu șoareci însetați.

Cercetările anterioare au arătat că anumite părți ale creierului eliberează dopamină, un compus chimic, ca mijloc de a oferi un feedback plăcut altor părți ale creierului.

Eliberarea de dopamină ca răspuns la hidratare

Eliberarea de dopamină se poate întâmpla, de exemplu, în timpul actului sexual sau atunci când o persoană mănâncă ceva ce îi place, în special alimente dulci sau grase. În acest nou studiu, cercetătorii au descoperit că o altă parte a creierului eliberează și ea dopamină, de data aceasta atunci când creierul este hidratat.

Observând că multe animale au învățat să determine care alimente conțin mai multă apă, cercetătorii s-au întrebat dacă există un mecanism de feedback în creier care să le determine să mănânce exact acele alimente, ceea ce ar duce la o mai mare hidratare a creierului. Pentru a afla răspunsul, oamenii de știință au apelat la șoareci.

Experimentele au implicat restricționarea apei la șoarecii de testare și utilizarea unei tehnologii care le-a permis cercetătorilor să se concentreze asupra zonei tegmentale ventrale (VTA) din creier.

Apă proaspătă versus apă sărată

Într-un experiment, șoarecilor însetați li s-a oferit acces nelimitat la apă timp de cinci minute, în timp ce cercetătorii au monitorizat undele cerebrale emanate de VTA, un mijloc de a măsura cât de multă dopamină a fost produsă sau dacă aceasta a fost produsă sau nu.

După cum era de așteptat, nivelul producției de dopamină a crescut imediat ce șoarecii au început să bea. Dar cercetătorii au fost apoi surprinși să descopere că, 10 minute mai târziu, nivelurile de dopamină au crescut din nou, coincizând cu timpul necesar pentru ca apa să ajungă la creier.

Cercetătorii au repetat apoi experimentul, dar au adăugat sare în apă: a doua creștere a dopaminei a fost mult mai mică din cauza impactului deshidratant al sării.

Șoarecii au învățat ce lichid le oferă o mai bună hidratare

Cercetătorii au vrut apoi să afle dacă a doua creștere a producției de dopamină a avut un impact de durată asupra șoarecilor. Aceștia le-au oferit animalelor posibilitatea de a alege dintre două sticle de apă colorate diferit; ambele conțineau apă pură, dar când șoarecii au băut din a doua sticlă, cercetătorii le-au injectat o cantitate mică de sare în intestin, scrie Medical Xpress.

După mai multe repetiții, cercetătorii au descoperit că șoarecii au început să prefere apa care nu era asociată cu o injecție cu sare. Ei sugerează că acest lucru indică faptul că producția de dopamină în VTA la șoareci îi ajută pe aceștia să învețe ce lichid să bea sau ce alimente să mănânce, pentru a se asigura că primesc suficientă apă.

Vă recomandăm să citiți și:

Exerciții fizice doar în weekend? Un studiu spune că ar putea fi suficient

Cea mai proastă băutură pentru metabolism. Cât de des o consumi?

Ce se întâmplă în creierul tău atunci când te uiți la mâncare?

Sunetul jetului urinar, folosit pentru a monitoriza sănătatea urologică cu ajutorul AI

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase