Home » Știință » Timpul s-a curbat. Cum ne limitează viața modernă perspectivele pe termen lung?

Timpul s-a curbat. Cum ne limitează viața modernă perspectivele pe termen lung?

Timpul s-a curbat. Cum ne limitează viața modernă perspectivele pe termen lung?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2023

Spre deosebire de vasta majoritate a animalelor, oamenii dețin remarcabila abilitate de a manipula timpul în propriile minți.

Oamenii de știință numesc această calitate „călătorie în timp la nivel mintal” și se referă la îndreptarea gândurilor către episoade din trecut și transpunerea lor în viitor.

Acest tip de călătorie pe care o realizăm cu mintea nu înseamnă că percepția noastră asupra timpului nu poate fi modificată sau diminuată. Zilnic, suntem expuși unor factori de stres temporali: obiectivele devin tot mai neclare, distragerile sunt tot mai multe, și rezistăm cu greu tentațiilor pe termen scurt.

Stresul „curbează” timpul

Pe lângă asta, crizele se țin lanț – criza financiară, criza pandemică, războiul din Ucraina, schimbările climatice etc. Cu siguranță, cei implicați în astfel de crize sunt mult mai afectați decât cei care nu au de suferit.

Totuși, este neclar de ce indivizii care au parte de confort zilnic sunt stresați atunci când află despre astfel de situații.

„O dietă zilnică, formată din știri negative, ar putea să ne influențeze perspectiva asupra timpului. Dacă ne cufundăm în știrile apocaliptice, ne cuprinde o formă de apatie, iar viitorul nu va mai fi la plural, ci se va reduce doar la singular (la noi, n.r.), fără să ne dăm seama. O dietă de șoc și revoltă poate crea modele mentale distorsionate ale trecutului, prezentului și viitorului”, a spus Richard Fisher, jurnalist și autor, potrivit The Guardian.

Dieta de știri apocaliptice „poate crea modele mentale distorsionate”

Pe lângă asimilarea acestor știri, mai suntem afectați și de orice distracție de moment, care ne influențează și ne domină deciziile. În paralel, se mai observă faptul că, pe măsură ce noi sărim dintr-o criză de moment în alta, specifică lumii moderne, mințile noastre nu mai evoluează în așa fel încât să privească imaginea de ansamblu, pentru a lua decizii care să ne ajute pe termen lung.

„Am învățat că viziunea pe termen lung este mult mai mult decât a evada din capcanele prezentului. Uneori, este o perspectivă care ne ajută să trecem cu bine prin stresul momentului și ne oferă și o coordonare în anumite perioade incerte”, a mai spus Richard Fisher.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sensul vieții în 5 cuvinte: Un expert în psihologie din Finlanda spune cum să trăim mai bine

Ce este viața? O nouă teorie răstoarnă tot ce credeam că știm

Principiul plăcerii: Cum ne poate asigura succesul în viață?

Un studiu arată de ce oamenii nu reușesc să mențină un stil de viață sănătos

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase