Home » Știință » Creaționiștii susțin că au găsit trupul lui Goliat. Iată de ce se înșală!

Creaționiștii susțin că au găsit trupul lui Goliat. Iată de ce se înșală!

Publicat: 12.07.2023

Este greu să crezi în „teoria creaționistă a Pământului tânăr”, conformă căreia planeta noastră ar avea o vârstă cuprinsă între 6.000 și 12.000 de ani, având în vedere toate dovezile care susțin contrariul. Cu toate acestea, adepții nu numai că nu sunt puțini, ci vor și să-i demonstreze veridicitatea susținând că au găsit trupul lui Goliat.

Oamenii dezgroapă adesea dovezi ale vieții dinainte de anul 10.000 î.Hr. sau sapă prin rocă care datează cu sute de milioane de ani înainte ca Dumnezeu să fi creat totul într-o săptămână. Mai nou, adepții teoriei creaționiste a Pământului tânăr au mai găsit o „dovadă” că teoria lor este corectă: ei susțin că au găsit trupul lui Goliat, sau, mai precis, craniul lui.

O postare despre „dovezile credibile” notează că scheletul a fost „găsit în sălbăticie”, în afara Romei, și susține că acesta dovedește că „teoria evoluției a fost greșită”.

Este posibil să fi fost găsit trupul lui Goliat?

După cum au menționat mai mulți utilizatori de pe Twitter, în povestea lui David contra lui Goliat, David se apropie de uriaș și folosește o praștie pentru a-i arunca o piatră în frunte. Având în vedere că forța a fost suficientă pentru a-l ucide pe Goliat, putem presupune că piatra i-a penetrat craniul, un detaliu care lipsește din craniul „găsit” (într-o coincidență remarcabilă) de către creaționiști.

trupul lui Goliat
Credit foto: Anthony Oliveira @meakoopa via Twitter

De asemenea, nu este clar de ce capul lui Goliat este atât de mare. Pasajele din Biblie îl descriu pe uriaș ca având între 2,05 metri și 3 metri și nu menționează că Goliat ar fi avut un cap semnificativ disproporționat față de corp.

Pentru a face o comparație, LeBron James are 2,06 metri și are un cap mult mai mic decât craniul trucat în postarea de pe Twitter. Un alt semn de întrebare din această poveste este motivul pentru care Goliat ar fi fost transportat la Roma după moartea sa, mai ales având în vedere dificultatea pe care ar implica-o acest lucru.

Legea pătrat-cub

În afară de lipsa de dovezi pentru existența unor oameni giganți, ideea vine în contradicție și cu „legea pătrat-cub”, care spune că pe măsură ce dimensiunea oricărui obiect crește (fie el un cub sau un gigant angajat de filisteni pentru a-și distruge dușmanii), volumul său crește mai repede decât suprafața sa. Suprafața crește proporțional cu pătratul mărimii, în timp ce volumul crește proporțional cu cubul dimensiunii.

Așadar, pe măsură ce oamenii cresc, volumul crește dramatic proporțional cu dimensiunea, în timp ce secțiunea transversală a mușchilor și a oaselor crește mai puțin. Să ne imaginăm un om înalt de 18 metri (adică de 10 ori înălțimea unei persoane obișnuite), în acest caz corpul ar trebui să susțină un volum de 100 de ori mai mare, potrivit IFLScience.

Un inch cub de os poate susține 8.600 de kilograme, ceea ce este mult, dar la 18 metri înălțime ar trebui să susțină peste 250.047 de kilograme (presupunând că ne raportăm la o persoană de 63 de kilograme, greutatea medie a un om).

O astfel de greutate ar fi mult prea mare pentru ca oasele să o poată susține, ceea ce înseamnă că un Goliat cu înălțimea sugerată de craniul din imagine s-ar prăbuși sub propria greutate cu mult înainte ca David să apuce să-l lovească.

Vă recomandăm să citiți și:

Pământul atinge cel mai îndepărtat punct față de Soare. De ce este atât de cald pe Terra?

Un ghețar din Antarctica „sângerează” și nedumerește oamenii de știință

Un grup de cercetători ar fi descoperit cheia apariției vieții pe Pământ

Un bărbat a demonstrat că Pământul nu este plat folosind Google Maps și o poză cu orașul natal

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase