Home » Știință » Test de cultură generală. Care e cea mai rece planetă din Sistemul Solar?

Test de cultură generală. Care e cea mai rece planetă din Sistemul Solar?

Publicat: 13.12.2023

Nu este cea mai îndepărtată planetă de Soare, dar este cea mai rece planetă din Sistemul Solar. Care este aceasta și de ce?

Uranus, a șaptea planetă de la Soare, este una dintre gigantele Sistemului Solar și cea mai rece planetă din Sistemul Solar. Diametrul lui Uranus este mai mare de 51.000 km la ecuator, iar unul dintre marile sale mistere este că nu emană multă căldură.

Temperaturile în vârfurile norilor lui Uranus au o medie de -224°C, făcând-o cea mai rece planetă din Sistemul Solar, chiar dacă este mai aproape de Soare decât Neptun. Neptun are o temperatură medie de -214°C, fiind a doua cea mai rece planetă.

Când a fost descoperită planeta Uranus?

Toate planetele Sistemului Solar radiază căldură primordială rămasă de la formarea lor, dar se pare că Uranus emană foarte puțină căldură. Astronomii și oamenii de știință încă încearcă să descopere de ce.

Uranus a fost descoperită de William Herschel în Bath, Marea Britanie, în 1781, și până în prezent, doar o sondă spațială a vizitat-o. Aceasta a fost Voyager 2, care a trecut rapid pe lângă planetă în 1986. În anii care au trecut de atunci, au fost surprinse schimbări în inelele și atmosfera lui Uranus.

Prin Voyager, s-a detectat foarte puțină vreme pe Uranus. Dar observațiile recente de la sol au detectat sisteme meteorologice destul de active. Oamenii de știință încearcă să înțeleagă ce s-a schimbat și de ce.

Astronomii au tendința de a grupa Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun la un loc, dar ultimele două sunt mult mai departe în Sistemul Solar. Uranus orbitează la o distanță de 2,86 miliarde de kilometri distanță de Soare.

Privind mai atent, Jupiter și Saturn sunt dominate de hidrogen și heliu, cu nuclee stâncoase mici. Pe când Uranus și Neptun sunt alcătuite în mare măsură din rocă și gheață. De asemenea, există mai multă apă și metan în atmosfera lor, iar nucleele solide ale acestora sunt mult mai mari.

De ce este Uranus cea mai rece planetă din Sistemul Solar?

Neptun este cea mai îndepărtată planetă de Soare în sistemul nostru solar, așa că ar trebui să fie cea mai rece. Știm că acest lucru nu este adevărat: Uranus este cea mai rece planetă din Sistemul Solar. Dar de ce? O sugestie este că convecția în atmosfera sa este cumva inhibată, astfel încât nu există mișcări ample de răsturnare ca în atmosferele altor planete.

O altă ipoteză este că Uranus a pierdut cea mai mare parte a căldurii sale primordiale în stadiile timpurii ale vieții sale. Un aspect ciudat al lui Uranus este că axa sa este puternic înclinată față de orbita sa, cu peste 97°, astfel încât se rotește cu polul aflat în planul orbital.

Se crede că ceva de dimensiunea lui Marte sau a Pământului ar lovit Uranus în primele zile ale Sistemului Solar și ar fi răsturnat-o pe o parte. Acest lucru ar putea, de asemenea, să fi cauzat o pierdere masivă de căldură primordială, potrivit Sky at Night Magazine.

Atmosfera este foarte puternic afectată

Și cu atât de puțină căldură care se ridică din interiorul planetei, atmosfera lui Uranus este complet condusă de lumina solară. Inclinația mare a axei sale produce, de asemenea, anotimpuri foarte neobișnuite pe Uranus în orbita sa de 84 de ani în jurul Soarelui. Un pol primește lumină solară continuu timp de 42 de ani, în timp ce celălalt este în întuneric, iar apoi situația se inversează timp de 42 de ani.

Atmosfera este foarte puternic afectată de acest fapt: o situație pe care nu o găsim în altă parte în Sistemul Solar. Atunci când Voyager 2 a trecut pe lângă Uranus, doar o emisferă era iluminată de Soare. Dar în 2007, Uranus a ajuns la unul dintre echinocțiile sale, când ecuatorul primea toată lumina solară. Acest lucru a schimbat dinamica atmosferei.

Vă recomandăm să citiți și:

Roverul Curiosity al NASA a împlinit 4.000 de zile pe Marte

Sonda Lucy a avut parte de o surpriză în timp ce survola un asteroid

Stația Spațială Internațională, tot mai aproape de sfârșit: au fost cei 25 de ani de activitate doar o risipă?

Este timpul ca Norii lui Magellan să fie redenumiți, susțin astronomii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase