Home » Știință » Conductele de gaze abandonate din Marea Nordului ar putea elibera cantități mari de mercur și plumb

Conductele de gaze abandonate din Marea Nordului ar putea elibera cantități mari de mercur și plumb

Conductele de gaze abandonate din Marea Nordului ar putea elibera cantități mari de mercur și plumb
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.03.2024

Conductele de petrol și gaze în descompunere din Marea Nordului ar putea elibera cantități mari de otrăvuri precum mercurul, plumbul radioactiv și poloniul 210, cunoscut pentru rolul său în otrăvirea disidentului rus Alexander Litvinenko, avertizează oamenii de știință.

Mercurul, un element extrem de toxic, se găsește în mod natural în petrol și gaze. Acesta se lipește de interiorul conductelor și se acumulează în timp, fiind eliberat în mare atunci când conducta corodează. O parte din metilmercur (cea mai toxică formă a metalului), este eliberată de conducte.

Convenția Internațională Minamata prevede că nivelurile ridicate de mercur la delfini, balene și foci pot duce la „eșecuri în reproducere, modificări comportamentale și chiar la moarte”. Păsările marine și peștii mari de pradă, cum ar fi tonul și peștele-spadă, sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabile, notează The Guardian.

Mercurul găsit la delfini și balene – semnal de alarmă

Lhiam Paton, un cercetător de la Institutul de Chimie Analitică de la Universitatea din Graz, care a tras un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu mercur, a că „și o mică majorare a nivelului de mercur din mare va avea un impact dramatic asupra animalelor din vârful rețelei trofice”.

În Marea Nordului există aproximativ 27.000 km de conducte de gaz, iar oamenii de știință estimează că actuala cantitate de metal din mare ar putea crește de la 3% până la 160%. În unele țări, cum ar fi Australia, companiile sunt obligate să le îndepărteze atunci când sondele de petrol își încetează activitatea. Dar în Marea Nordului, companiilor li se permite să le lase să putrezească.

„Conductele lăsate pe fundul mării pot reține cantități considerabile de mercur, care așteaptă să fie eliberate în mediul marin local dacă acestea sunt lăsate să corodeze, așa cum se întâmplă după dezafectare. Nu există nicio modalitate de a prezice impactul acestei situații în momentul de față, dar știm că bioacumularea mercurului în rețeaua alimentară marină este deja dramatică, iar o creștere a concentrațiilor de mercur în ocean nu va avea decât efecte negative”, a mai spus Paton.

Aproape 30.000 kilometri de conducte marine

Efectele asupra faunei sălbatice și a lanțurilor alimentare vor depinde de forma de mercur eliberată de conductele în descompunere, unele forme fiind mult mai puțin susceptibile de a fi absorbite de viața marină decât altele.

Potrivit doctorului Darren Koppel, cercetător științific de la Australian Institute of Marine Science, este puțin probabil ca tot mercurul eliberat de o conductă corodată să ajungă în apa de mare.

„Este mai probabil ca mercurul să se împartă între sedimente, apă, biota și atmosferă, contribuind la ciclul global al mercurului”, a explicat acesta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pandemiile din trecut ar fi modificat atmosfera Pământului

Imagini incredibile de la NASA cu reintrarea în atmosferă a navei spațiale Orion! A avut de 32 de ori viteza sunetului

Un vid apărut în Sistemul Solar „a umflat” atmosfera Planetei Roșii

Cel mai înalt vulcan al Rusiei a eliberat o coloană uriașă de fum și cenușă în atmosferă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase