Pilates a fost promovat în ultimii ani ca un exercițiu-minune: blând cu articulațiile, dar eficient în tonifierea corpului. Unii adepți susțin chiar că aceste antrenamente pot „lungi” mușchii, oferind un fizic mai suplu și mai armonios. Dar cât adevăr există în această afirmație?
„Absolut niciunul”, răspunde categoric dr. Christopher Morse, specialist în fiziologia exercițiului la Manchester Metropolitan University Institute of Sport, notează The Guardian.
„Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină ideea că fibrele musculare umane se pot alungi prin exerciții de întindere – iar dacă ar fi posibil, ar necesita o solicitare extremă, departe de ceea ce face pilatesul”, spune Morse.
Un experiment adesea citat pentru a demonstra alungirea musculară a fost realizat pe aripile prepelițelor, cărora li s-a aplicat o greutate timp de 16 zile, în întindere continuă.
„Nu e tocmai un model aplicabil în sala de sport”, comentează Morse.
Așadar, de unde senzația că mușchii par „mai lungi” după o perioadă de pilates? Explicația e mult mai simplă și mai realistă: flexibilitatea. Prin exerciții blânde de întindere cu rezistență ușoară, cum sunt cele din pilatesul clasic, corpul devine mai capabil să tolereze pozițiile de întindere, iar amplitudinea mișcărilor crește.
„Dacă în fiecare zi mă forțez să ating podeaua cu mâinile, voi ajunge tot mai aproape, dar nu pentru că mușchiul s-a lungit, ci pentru că tolerează mai bine întinderea”, explică Morse.
„Atunci când cineva spune că vrea un corp lung și suplu, de fapt se referă la un corp slab, fără grăsime. Iar pilates, în sine, nu arde multe calorii, deci nu pilates te slăbește”, spune specialistul.
Totuși, Morse recunoaște valoarea acestui tip de exercițiu: „Pilates este excelent pentru controlul trunchiului. Îmbunătățește forța mușchilor de bază, ceea ce este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a durerilor de spate.”
Cine este cel mai bine plătit sportiv din lume în 2025?
De ce iubim sportul? Răspunsul se regăsește în Antichitate
Adidas sinonim cu Adi Dassler, inventatorul pantofilor sport
Creatina, un supliment popular în rândul sportivilor, ar putea trata depresia