De la chipsuri la ciocolată și până la kebabul de la miezul nopții, nutriționiștii spun că nu toate alimentele nesănătoase sunt la fel de rele.
Cu toții știm că ar trebui să gustăm din afine și să mâncăm mai multe legume cu frunze verzi. Dar ce faci când ești blocat într-o benzinărie și singurele opțiuni sunt chipsuri… și mai multe chipsuri? Dacă nu poți rezista unui pahar sau două de vin, care e varianta cea mai puțin dăunătoare? Și este posibil să vizitezi fast-food-ul la 1 dimineața fără să simți mustrarea unui nutriționist interior?
Răspunsul este că nu toate alimentele procesate sunt la fel, notează The Guardian.
Chiar dacă nu vor conta niciodată ca una dintre cele „5 porții pe zi”, unele chipsuri sunt mai „decente” decât altele.
„Alege produse care conțin doar cartofi, ideal prăjiți în ulei de măsline extravirgin, și poate puțină sare de mare. Să fie ușor sărate, nu excesiv”, spune dr. Federica Amati, nutriționist.
Surprinzător, variantele pe bază de năut sau linte nu sunt întotdeauna mai sănătoase:
„Verifică eticheta, pentru că multe conțin aditivi, potențiatori de aromă și emulgatori. Mai bine alegi o pungă simplă de chipsuri clasice.”, mai spune specialista.
La capitolul dulciuri, gumele „fără zahăr” sau „naturale” par o alegere mai bună, dar sunt ele cu adevărat sănătoase?
„Bomboanele gumate sunt exemplul clasic de alimente ultraprocesate, adică pline de sirop de glucoză, coloranți, arome artificiale și gelatină”, spune nutriționistul Rob Hobson.
O alternativă mai bună? Lemnul dulce, cu ingrediente precum melasă, făină și extract de anason. Dr. Amati recomandă dulciuri fără ulei de palmier.
„Ciocolata neagră are de obicei mai puțin zahăr decât cea cu lapte sau albă. Sortimentele cu peste 75% cacao sunt bogate în polifenoli și antioxidanți care pot susține sănătatea inimii și echilibrul florei intestinale”, spune nutriționista Rhiannon Lambert.
Și mai bine, alege una cu nuci. Alunele sau migdalele adaugă grăsimi sănătoase, fibre și nutrienți ca magneziul și vitamina E. Iar dacă nu suporți gustul ciocolatei negre, o ciocolată cu lapte care conține nuci întregi e tot o opțiune echilibrată.
Important este să citești ingredientele: „Caută unt de cacao sau masă de cacao și evită sortimentele care folosesc grăsimi vegetale ieftine, emulgatori sau îndulcitori artificiali”, spune Amati.
Știm că sucurile sunt pline de zahăr și aditivi, dar când poftești la ceva rece și acidulat, există opțiuni mai bune.
„Acum există băuturi carbogazoase probiotice – unele conțin puțin zahăr sau deloc și nu au îndulcitori artificiali”, spune dr. Amati.
Chiar și în cantități mici, alcoolul are efecte negative, arată studiile. Totuși, dacă alegi să bei un pahar, există opțiuni mai puțin agresive.
„Durerile de cap de a doua zi sunt cauzate de acetaldehidă, deshidratare și compuși numiți ‘congeneri’, care sunt mai prezenți în vinurile roșii și ieftine. Vinul alb tinde să dea mai puține simptome, iar sulfiții sunt rar adevăratul vinovat”, spune Hobson.
Nu toate mâncărurile la pachet trebuie să vină cu mustrări de conștiință.
„Evită prăjelile – multe restaurante refolosesc uleiul saturat. Mergi pe opțiuni thailandeze, vietnameze sau indiene – o curry vegetarian cu năut, spanac sau paneer este bogat în fibre și nutrienți”, spune Amati.
Și nu comanda orezul: „E mai sănătos și mai ieftin să-l prepari acasă, mai ales că, odată reîncălzit, amidonul devine rezistent și sprijină sănătatea digestivă.”
Hobson alege take-away turcesc: „Un wrap cu pui la grătar, salată, hummus și lipie integrală este o alegere echilibrată. Conține proteine slabe, fibre și grăsimi sănătoase.” La fel de bune sunt salatele cu cereale și legume precum tabbouleh.
Creierul nostru „vede” mâncarea diferit atunci când nu dormim suficient
De ce oamenii au început să folosească focul? O nouă teorie sugerează că nu pentru a găti mâncarea
Studiu alarmant: Mâncarea pentru bebeluși, prea bogată în zahăr și săracă în nutrienți
Prea multă sare în mâncare poate duce la depresie, arată un studiu