Home » Știință » Onoarea pe care i-a făcut-o lui Obama un verişor îndepărtat, cercetător. ”Este un parazit special”

Onoarea pe care i-a făcut-o lui Obama un verişor îndepărtat, cercetător. ”Este un parazit special”

Publicat: 12.09.2016
Cum poate un cercetător să-l onoreze pe preşedintele Americii, care întămplător este o rudă îndepărtată? Numind un parazit al broaştei teştoase după el.

Baracktrema obamai nu este un simplu parazit, este atât de deosebit încât nu reprezintă doar o specie, ci un întreg gen, conform unui raport publicat în revista Parasitology. Experţii afirmă că descoperirea unui nou gen de parazit nu a mai fost întâlnită la broaştele ţestoase de acum 21 de ani.

B.obamai este un vierme lat care infectează broaştele ţestoase de lac şi broaştele ţestoase malayesiene. Cercetătorii au studiat paraziţii ţestoaselor deoarece consideră că acesta este strămoşul viermelui lat care provocă schistosomiasis, o boală care omoară între 20.000 şi 200.000 de oameni pe an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cercetătorii au afirmat că acest tip de parazit se poate dezvolta în cele mai puternice medii. B.obamai poate penetra sistemul circulator al ţestoasei şi să depună sute de ouă în vasele de sânge din plămâni ţestoasei.

Noua descoperire a fost realizată de Thomas R. Platt, care a petrecut zeci de ani studiind viruşii ţestoaselor înainte de pensionare. Ideea numirii parazitului după cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii i-a venit lui Platt după ce a aflat că este al patrulea verişor al lui Barack Obama. Platt afirmă că ruda lor comună a fost un bărbat numit George Frederick Toot.

Însă nu este primul parazit numit după preşedinte, în 2012 o echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico au botezat un vierme păros  cu denumirea de Paragordius obamai deoarece a fost descoperit la 19 kilometri de locul în care tatăl preşedintelui a fost crescut, în Kenia.

De asemenea, cercetătorii au mai numit după el un peşte (Etheostoma obama), un păianjen (Aptostichus barackobamai) şi o specie de lichen (Caloplaca obamae)

Sursa: LA Times

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase