Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ne strâmbăm atunci când gustăm ceva acru?

De ce ne strâmbăm atunci când gustăm ceva acru?

De ce ne strâmbăm atunci când gustăm ceva acru?
Publicat: 20.07.2019
În general, atunci când consumăm alimente acre avem tendinţa de a face o multitudine de grimase în mod involuntar.

Internetul este plin de clipuri video care au strâns sute sau chiar mii de reacţii şi care arată reacţia bebeluşilor după ce gustă o felie de lâmâie. O reacţie asemănătoare o au şi adulţii atunci când consumă lămâie sau alte alimente acre.

Înainte de a răspunde la întrebarea legată de cauza grimaselor atunci când gustăm ceva acru trebuie să descoperim ce înseamnă de fapt că un aliment are gust acru. Tehnic vorbind, senzaţia de acru sau alte senzaţii ale gustului oferite de către papilele gustative nu există. De fapt, atunci când gustăm ceva, papilele gustative trimit către centrii senzoriali anumite semnale electrice care sunt interpretate ca fiind dulci, amare şi aşa mai departe. Sau, ca în cazul de faţă, acre.

Pe scurt, procesul funcţionează astfel: anumite alimente ingerate sunt „analizate” de către papilele gustative, acestea trimit semnale către creier şi acolo respectivele semnale dunt „decodate” ca fiind acre. În acest punct apare întrebarea: ce propietăţi au anumite alimente pentru a fi considerate acre?

La această întrebare, răspunsul este simplu, aciditatea unui aliment este cea care dă caracterul acru al acestuia.  În termeni chimici, alimentele acre au un număr mai mare de protoni. Trebuie precizat că protonii nu au un gust specific, dar creierul interpretează semnalele primite la contactul cu aceştia ca fiind acru.

Răspunsul legat de producerea grimaselor ale legătură cu vitamina C şi cu evoluţia speciei noastre. Astfel, corpurile noastre au nevoie de vitamina C pentru a funcţiona în mod corespunzător, dar, de-a lungul timpului, ne-am pierdut capacitatea de a ne sintetiza acest timp de nutrienţi, explică Paul Breslin, profesor al Universităţii New Jersey pentru Live Science.

În aceste condiţii, grimasele pe care le facem când gustăm alimente acre, care au vitamina C, de fapt sunt o adaptare evolutivă. Aceasta ne permite nouă şi celor din jurul nostru să aflăm că respectivul aliment poate oferi vitamina C de care avem nevoie.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ceea ce îl îmbogățește pe om și îi aduce fericirea”
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator