Home » Istorie » Ilustrații rare din Dante, transformate în imagini digitale

Ilustrații rare din Dante, transformate în imagini digitale

Ilustrații rare din Dante, transformate în imagini digitale
Credit foto: Uffizi Gallery
Publicat: 16.01.2021

Anul acesta marchează 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, diplomat, poet și autor al operei Divina Comedie. În această ocazie, Galeria Uffizi din Florența a transformat în imagini digitale un set rar de ilustrații ale Comediei divine și le-a pus la dispoziție online pentru prima dată.

Cele 88 de desene care ilustrează Divina Comedie au fost create de pictorul manierist Federico Zuccari la sfârșitul secolului al XVI-lea și puține dintre ele au fost expuse vreodată, și chiar atunci doar de două ori, o dată în 1865 și o dată în 1993.

Foarte puțin cunoscute, desenele Zuccari sunt considerate de mulți drept cele mai importante ilustrații ale capodoperei lui Dante până la intrarea în scenă a lui Gustave Doré, în anul 1861.

Ce s-a întâmplat cu ilustrațiile lui Federico Zuccari

Muzeul a realizat o compilație cu ilustrațiile digitale Zuccardi, într-un mod care reflectă contextul lor original, sub forma unui volum. Ilustrațiile lui Zuccardi sunt pe pagina dreaptă, iar în stânga sunt ilustrate versurile din Divina Comedie, plus scurte explicații scrise chiar de Zuccardi. Expoziția Zuccardi este disponibilă în prezent doar în italiană, dar se pregătește și o versiune în limba engleză.

Între timp, puteți parcurge ilustrațiile din fiecare dintre cele trei capitole – Infernul, Purgatoriul și Paradisul. Este deja disponibilă în limba engleză o expoziție care explorează legătura lui Dante cu artele vizuale și cum au fost reprezentați poetul și capodopera sa, ne informează The History Blog.

Cine a fost Dante Aligheri, cel care a scris Divina Comedie

Dante Alighieri s-a născut în anul 1265, la Florenţa, Italia. A murit în luna septembrie, anul 1321, la Ravenna. A fost un poet, prozator, teoretician literar, filozof moral şi gânditor politic italian.

A devenit cunoscut în mod deosebit pentru poemul epic monumental Comedia, redenumit ulterior Divina comedie sau La divina commedia.

Vă invităm să citiți și:

Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu

Avicenna: cel mai mare savant al lumii musulmane

MISTERE: Fantasmele Evului Mediu

Cripta Civilizaţiei – capsula timpului ce va fi deschisă în anul 8113

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase