Home » Istorie » Una dintre cele mai mari case tribale din Scandinavia, descoperită în apropiere de o celebră navă funerară vikingă

Una dintre cele mai mari case tribale din Scandinavia, descoperită în apropiere de o celebră navă funerară vikingă

Publicat: 14.12.2021

Arheologii au descoperit mai multe case tribale în apropiere de o navă funerară vikingă, potrivit unui comunicat al Institutului Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural (NIKU).

Descoperirea a fost făcută de o echipă care lucrează la un proiect al cărui scop este să cartografieze prezența vikingilor în Gjellestad, un sat considerat a fi un loc de mare importanță încă din timpul Epocii Fierului, între 1200 î.e.n. și până la 600 î.e.n.

„Descoperirea acestor case tribale confirmă faptul că Gjellestad a fost un loc central la sfârșitul Epocii Fierului”, a spus Lars Gustavsen, doctorand care coordonează acest proiect, în comunicatul citat de Art News.

Dintre cele cinci locuințe identificate cu ajutorul radarului care penetrează solul, cea mai mare măsura 60 de metri în lungime, ceea ce o face una dintre cele mai mari case tribale cunoscute din Scandinavia. Se crede că o astfel de casă tipică din Epoca Fierului măsura între 20 – 30 de metri în lungime. Mărimea unei case tribale corespundea bogăției și influenței proprietarului său, demonstrând că acest sit a fost unul de mare importanță. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut stabili încă cine a ocupat acea locuință.

„Nu știm cât de vechi sunt casele și nici ce funcție aveau. Săpăturile arheologice și datarea ne vor ajuta să obținem răspunsuri”, a spus Sigrid Mannsaker Gundersen, unul dintre arheologi.

O navă funerară vikingă, alături de casele tribale

Anterior, în aceeași zonă cu aceste case tribale, au fost găsite mai multe movile funerare, împreună cu o navă care a fost descoperită în 2018. Denumită nava Gjellestad, corabia a fost plasată intenționat sub acel câmp, într-o practică  de înmormântare a navei, care era rezervată pentru cei mai importanți nobili din societatea vikingă.

Excavarea epavei Gjellestad a început în luna iunie 2020, arheologii încercând să conserve cât mai mult posibil din aceasta. Credit foto: NIKU

Ca parte a înmormântării unei nave, o barcă de agrement era rechiziționată sau construită pentru a fi adusă pe uscat. Decedatul era așezat în barcă, împreună cu ofrande, iar întreaga structură era ulterior îngropată.

Guvernul norvegian a alocat fonduri de 1,5 milioane de dolari pentru excavarea rapidă a navei, deoarece este unul dintre puținele dovezi supraviețuitoare ale practicii înmormântării navelor de către vikingi și se degrada rapid, din cauza unei infestări fungice. Cu această investiție, echipa speră să descopere o mulțime de informații despre clasele superioare ale societății vikinge.

„Speranța noastră este că, în următorii ani, vom înțelege mult mai bine relația dintre navă, clădiri și ascensiunea locurilor centrale”, a spus Gustavsen.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima excavare a unei nave funerare a vikingilor din ultimul secol va avea loc în Norvegia

Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda

Opt mituri despre vikingi care s-au dovedit a fi false

Ragnar Lothbrok, legendarul războinic viking care a sfârșit într-o groapă cu șerpi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase