Home » Știință » Roverul Perseverance s-a blocat. Ce dificultăți a întâmpinat vehiculul trimis de NASA pe Marte?

Roverul Perseverance s-a blocat. Ce dificultăți a întâmpinat vehiculul trimis de NASA pe Marte?

Roverul Perseverance s-a blocat. Ce dificultăți a întâmpinat vehiculul trimis de NASA pe Marte?
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/ASU
Publicat: 15.01.2022

Perseverance s-a blocat din cauza unor pietricele, fapt ce îngreunează operațiunile derulate de NASA pe planeta Marte.

Roverul Perseverance, care colectează mostre de rocă pentru a le readuce cândva înapoi pe Pământ, a început să întâmpine probleme la data de 29 decembrie 2021, după ce a extras o mostră dintr-o stâncă pe care echipa misiunii a numit-o „Issole”, relatează Live Science.

Potrivit unui articol publicat de NASA, problema a apărut la dispozitivul care transferă burghiul și mostra din brațul de foraj al roverului într-un carusel din interiorul șasiului roverului pentru depozitare. În timpul transferului, senzorii din rover au înregistrat o frecare mai mare decât cea normală într-un moment neașteptat al procesului.

Imaginile dezvăluite de Perseverance au dezvăluit problema

Perseverance s-a blocat și a trimis o alertă înapoit pe Pământ. Operatorii au cerut mai multe date de la rover, dar acesta a avut nevoie de aproximativ o săptămână pentru a răspunde din cauza nepotrivirii dintre zilele marțiane și zilele Pământului, care limitează viteza cu care se pot transfera datele.

Odată ce a primit datele, echipa a ordonat roverului să fie propriul său mecanic și să-și dezasambleze burghiul și brațul de foraj pentru a-și fotografia interiorul.

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Imaginile rezultate au dezvăluit problema: o grămadă mică de pietricele se afla în interiorul „caruselului”. Aceste pietricele au căzut de pe eșantion în timpul transferului, astfel blocând atașarea corectă a burghiului în interiorul caruselului.

Caruselul este proiectat să funcționeze chiar și cu câteva pietricele, însă cercetătorii de la NASA încearcă să găsească o soluție.

Perseverance s-a blocat, dar NASA preferă să-l repare încet și sigur

„Aceasta nu este prima problemă pe care o avem pe Marte, este doar cea mai recentă”, a scris Louise Jandura, inginer-șef pentru eșantionare și stocare la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

„Un lucru pe care l-am descoperit este că, atunci când problema se află la sute de milioane de kilometri distanță (Marte se află în prezent la 346 milioane de kilometri depărtare de Pământ), este bine să nu te grăbești și să fii minuțios. Asta facem noi aici”, a adăugat Jandura.

Roverul Perseverance a ajuns pe Marte la 18 februarie 2021 și explorează Craterul Jezero, care a fost cândva delta unui râu. Scopul este de a preleva mostre de rocă și sol pentru a căuta dovezi ale vieții antice în crater.

Roverul Percy are echipamente care pot face unele analize la bord, însă oamenii de știință speră că o viitoare misiune pe Marte va putea prelua și aduce mostrele de rocă înapoi pe Pământ. Nu este prima dată când echipa Perseverance trebuie să depășească o problemă la eșantionare. Prima încercare a roverului de a colecta o probă de rocă a eșuat. Apoi, roverul a reușit să colecteze două mostre de rocă în succesiune rapidă.

Vă recomandăm să citiți și:

Marea Pată Roșie de pe Jupiter trece printr-o schimbare. Ce spun cercetătorii de la NASA?

O sondă chineză și-a schimbat brusc traiectoria și se îndreaptă spre Lună din motive necunoscute

Plutoniu interstelar mai vechi decât însăși omenirea, descoperit pe fundul Oceanului Pacific

Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn, ar putea avea curenți oceanici similari cu cei de pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase