Home » Istorie » O tabără de vânători-culegători dovedește că oamenii au prosperat la sfârșitul ultimei ere glaciare

O tabără de vânători-culegători dovedește că oamenii au prosperat la sfârșitul ultimei ere glaciare

O tabără de vânători-culegători dovedește că oamenii au prosperat la sfârșitul ultimei ere glaciare
Excavări la situl Ohalo II între 1989 și 1991. Sursa foto: Wikimedia/CC BY 4.0
Publicat: 30.01.2022

Arheologii care studiau situl israelian Ohalo II, o tabără de pescari-vânători-culegători de pe țărmurile Mării Galileei din urmă cu 23.5000 – 22.500 de ani, sugerează că locuitorii antici au prosperat la sfârșitul ultimei erei glaciare.

În timpul ultimului maximum glaciar, calotele glaciare au afectat profund clima Pământului prin declanșarea proceselor de secetă, deșertificare și o scădere dramatică a nivelurilor mării. În mod ironic, situl Ohalo II a fost descoperit în 1989 în urma unor condiții de secetă care au scăzut nivelul apei din Marea Galileei cu câțiva metri.

Lucrările de excavare au fost desfășurate între 1989 și 1991, iar apoi din nou între 1998 și 2001. Situl acoperă 200 de metri și conține rămășițele a șase colibe cu formă ovală, vetre în aer liber, mormântul unui bărbat adult, precum și variate instalații.

Oamenii de la Ohalo II au supraviețuit ultimei ere glaciare și au prosperat

În cadrul unui nou studiu publicat în jurnalul PLOS ONE de către cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim (HU) și Institutul de Arheologie, savanții au analizat dieta și folosirea intensă de părți animale pentru a stabili nivelul de bunăstare și stilul de viață al acestor locuitorii antici, potrivit Heritage Daily.

În urma analizei în detaliu, echipa a concluzionat că oamenii care trăiau la situl Ohalo II au supraviețuit ultimei ere glaciare și au prosperat, în timp ce alți contemporani de pe alte continente aproape că au murit de foame din cauza condițiilor meteorologice extreme.

O diversitate bogată de surse de hrană

După ce au analizat 22.000 de oase de animale descoperite la sit, inclusiv oase de gazele, căprioare, iepuri și vulpi, precum și cu ajutorul unei documentări anterioare în privința rămășițelor de plante și cereale care semnifică o dietă consistentă și un stil de viață bun, echipa a concluzionat că situl Ohalo II prezintă o perspectivă diferită a subzistenței față de alte situri din Epipaleoliticul timpuriu.

Cercetătorii cred că descoperirile de la sit nu indică un declin în disponibilitatea hranei în această perioadă, ci mai degrabă o diversitate bogată de surse de hrană. Așadar, Ohalo II este un exemplu minunat al economiei de spectru larg din timpul ultimei ere glaciare, chiar la începutul perioadei Epipaleolitic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire surprinzătoare în Peru: mormântul unei femei dintr-o comunitate de vânători-culegători

O toaletă antică dezvăluie paraziții periculoși care afectau cândva elita din Ierusalim

Scheletul „Omului Loizu”, în vârstă de 11.700 de ani, încă dezvăluie secrete

Descoperire surprinzătoare în urma analizării unuia dintre puţinele triburi de vânători-culegători rămase în lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase