Home » Istorie » De ce au fost opt milioane de câini îngropați în catacombele lui Anubis?

De ce au fost opt milioane de câini îngropați în catacombele lui Anubis?

De ce au fost opt milioane de câini îngropați în catacombele lui Anubis?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.02.2023

În 1897, arheologul Jaques de Morgan a realizat o hartă a mai multor catacombe lui Anubis, în nordul Saqqarei, Egipt. Pe această hartă s-a regăsit prima referire modernă la „Tomb de Chiens” sau „Mormântul câinilor”. Numele a fost oarecum subestimat, pentru că, atunci când catacombele au fost cercetate mai târziu, în 2015, s-a estimat că acestea conțineau opt milioane de mumii de câini.

Atunci când catacombele, construite în anul 400 î.Hr., au fost explorate, pasajul principal se întindea pe o lungime de 173 de metri, cu câteva coridoare care se ramificau din acesta până la 140 de metri. 90% dintre rămășițele descoperite de echipă erau de la câini, deși arheologii au găsit și șacali, pisici, manguste și vulpi, potrivit IFL Science.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Antiquity.

Animalele, sacrificate și oferite drept ofrande pentru zei

Animalele, dintre care multe au fost luate de hoții de morminte și folosite ca îngrășământ de către industriași, ar fi fost oferite drept ofrande unui zeu. În cazul catacombelor câinilor, darurile erau, probabil, pentru zeitatea Anubis, cu cap de șacal, în speranța de a obține favoruri sau noroc sau, ca un semn mulțumire.

„Fiecare mumie ar fi un simbol a ceva ce un pelerin ar fi oferit drept cadou unui zeu. În zilele noastre, oamenii merg la biserică și aprind o lumânare. Dar egiptenii erau mai dedicați, așa că, în loc de o lumânare, ofereau o mumie. Deci, în mod clar, acest lucru înseamnă că existau o mulțime de oameni foarte religioși care îi cereau lui Anubis mijlocire și ajutor pentru o varietate de lucruri”, a declarat arheologul și egiptologul Salima Ikram.

Echipa crede că animalele au fost alese tocmai cu scopul de a fi sacrificate.

„Scenariul cel mai probabil este că exista o serie de ferme de câini situate în apropiere, probabil în Memphis și în împrejurimile sale, din care proveneau majoritatea animalelor”, au scris autorii în cercetare.

Cultul animalelor, o practică desființată în secolele ce au urmat

Având în vedere lipsa dovezilor scrise, nu se știe cum au ajuns câinii în catacombe, sau dacă pelerinii ajungeau la templu și plăteau pentru ca un câine să fie sacrificat și îngropat ca ofrandă ori dacă trebuiau să cumpere câinele înainte să ajungă la templu.

„Viața sa s-ar putea să fi fost extrem de scurtă, dar călătoria sa spre viața de apoi avea să fie una bună, iar viața de apoi era pentru totdeauna. Cultul animalelor nu poate fi privit cu sensibilitatea secolului XXI”, a adăugat echipa.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii de știință vor încerca să elucideze misterul copiilor mumificați din Catacombele Capucinilor

Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean

Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare

Un „tezaur” de statui și sarcofage antice din bronz a fost descoperit la Saqqara

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase