Home » Natură » Omul care a descoperit „teoria evoluției” cu 100 de ani înaintea lui Charles Darwin

Omul care a descoperit „teoria evoluției” cu 100 de ani înaintea lui Charles Darwin

Omul care a descoperit „teoria evoluției” cu 100 de ani înaintea lui Charles Darwin
Georges-Louis Leclerc (stânga) și Charles Darwin (dreapta). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.04.2024

La scurt timp după ce Charles Darwin și-a publicat în 1859 lucrarea sa magistrală „Originea speciilor”, a început să citească o lucrare mai puțin cunoscută, veche de 100 de ani, scrisă de un aristocrat francez înstărit.

Conținutul acestei cărți a fost o adevărată surpriză pentru Darwin.

„Pagini întregi [din cartea sa] seamănă în mod surprinzător cu a mea. Este surprinzător cât de candid te face să vezi punctul tău de vedere în cuvintele altuia”, i-a scris Darwin unui prieten.

O descoperire cu 100 de ani înaintea lui Charles Darwin

În edițiile ulterioare ale „Originii speciilor”, Darwin l-a recunoscut pe Georges-Louis Leclerc, baron de Buffon, ca fiind unul dintre „puținii” oameni  dinaintea sa care au înțeles că speciile se schimbă și evoluează.

Acum, o nouă carte va încerca să pună în lumină realizările extraordinare și ideile revoluționare ale naturalistului francez, care datează din anii 1740.

„Buffon a fost unul dintre primii oameni care au postulat schimbarea speciilor în timp. El nu a numit-o evoluție – acest cuvânt a fost inventat mai târziu – dar a fost unul dintre primii oameni care a vorbit despre ea și a sugerat că există un fel de sistem”, a declarat Jason Roberts, autorul unei noi cărți, „Every Living Thing”.

Parcul care a deschis ochii naturalistului

În „Histoire Naturelle”, o carte de 36 de volume la care Buffon a lucrat timp de 50 de ani, el a avansat, de asemenea, ideea potrivit căreia animalele dispăreau, într-o perioadă în care majoritatea istoricilor naturali credeau că „Dumnezeu nu ar permite niciodată ca vreo specie să dispară sau să apară în timp”, notează The Guardian.

„Conceptul de schimbare și dispariție a speciilor era foarte controversat”, a mai subliniat Jason Roberts.

În același timp, observațiile lui Buffon despre reproducere au anticipat descoperirea ADN-ului, notează The Guardian.

„El a sugerat că trebuie să existe un fel de mecanism intern de modelare – că viața există la un nivel celular organic și că trebuie să existe un fel de rețetă sau matriță internă pe care reproducerea o urmează, pentru a asambla elementele constitutive ale celulelor într-un anumit tip de organism”, mai arată autorul noii cărți.

A fost considerat primul ecologist din lume

După ce a moștenit o avere de la o rudă îndepărtată, echivalentul a aproximativ 28 de milioane de lire sterline în prezent, Buffon a folosit o parte din averea sa pentru a transforma un parc de 100 de acri pe care îl deținea în Burgundia într-un „laborator de mediu”, acolo unde „a lăsat lucrurile să se dezlănțuie și apoi a observat ce s-a întâmplat”.

„El a fost de fapt descris ca fiind primul ecologist din lume, deoarece a fost prima persoană care a studiat cu adevărat o specie în propriul său mediu, și nu doar un specimen de organism mort”, mai spune Roberts.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Charles Darwin s-a înșelat! Ce a descoperit un nou studiu?

Cintezele lui Darwin ne arată cum o specie devine mai multe

Un manuscris rar al lui Charles Darwin, scos în curând la licitație

Greșeala făcută de Charles Darwin în privința selecției sexuale. Ce arată un nou studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase