Home » Știință » Spune-mi la ce oră mănânci, ca să-ți spun când o să mori: Un studiu dezvăluie o legătură îngrijorătoare

Spune-mi la ce oră mănânci, ca să-ți spun când o să mori: Un studiu dezvăluie o legătură îngrijorătoare

Publicat: 17.09.2025

Un nou studiu longitudinal, realizat de o echipă internațională de cercetători, a descoperit o legătură între luarea micului dejun mai târziu în cursul zilei și un risc crescut de deces prematur în rândul persoanelor vârstnice. Rezultatele ridică semne de întrebare cu privire la relația dintre ora la care mănânci și starea de sănătate.

Nu doar ceea ce consumi influențează sănătatea și buna funcționare a organismului, ci și ora la care mănânci. Totodată, condiția fizică și mintală a corpului poate determina orele la care simțim nevoia să mâncăm.

Cercetarea s-a bazat pe date colectate de la 2.945 de adulți din Newcastle și Manchester, Marea Britanie, între anii 1983 și 2017. Participanții aveau între 42 și 94 de ani la începutul studiului, iar informațiile au fost adunate prin chestionare opționale legate de sănătate, stil de viață și obiceiuri alimentare. Statisticile au arătat că, odată cu înaintarea în vârstă, voluntarii obișnuiau să ia atât micul dejun, cât și cina mai târziu, iar intervalul zilnic de alimentație devenea mai scurt. Aceste schimbări au fost asociate cu o sănătate fizică și mintală mai precară.

Ora la care mănânci, foarte importantă pentru o viață mai lungă

În ceea ce privește mortalitatea generală (riscul de a muri din orice cauză), cercetătorii au identificat o corelație semnificativă între întârzierea micului dejun și un risc mai ridicat de deces. Concret, pentru fiecare oră de întârziere a primei mese, riscul de deces pe durata studiului creștea cu 8-11%, scrie Science Alert.

„Cercetarea noastră sugerează că schimbările în ceea ce privește programul meselor, în special ora micului dejun, pot reprezenta un marker ușor de urmărit al stării generale de sănătate la vârstnici”, explică Hassan Dashti, specialist în nutriție la Harvard Medical School (SUA).

Totuși, autorii studiului nu afirmă că luarea micului dejun mai târziu cauzează direct o moarte prematură și nici că devansarea orei mesei ar garanta o viață mai lungă. Cel mai probabil, relația funcționează invers: acumularea problemelor de sănătate odată cu vârsta duce atât la un risc mai mare de deces, cât și la întârzierea micului dejun.

O stare generală mai proastă poate însemna lipsă de somn, dificultăți în a te trezi dimineața sau un ritm mai lent al activităților zilnice, inclusiv pregătirea micului dejun.

Noi metode de diagnosticare

„Până acum, aveam o înțelegere limitată asupra modului în care se modifică orele meselor la vârste înaintate și cum aceste schimbări se leagă de sănătate și longevitate. Rezultatele noastre completează acest gol, arătând că mesele luate mai târziu, în special amânarea micului dejun, sunt corelate cu provocări de sănătate și cu un risc crescut de mortalitate la persoanele în vârstă”, spune Dashti.

Studiul ar putea fi util pentru identificarea timpurie a persoanelor vârstnice mai vulnerabile din punct de vedere medical. În plus, oferă o perspectivă mai clară asupra felului în care schimbările în obiceiurile alimentare îi pot afecta diferit pe tineri față de vârstnici.

Întrucât populația globală îmbătrânește, devine tot mai important să recunoaștem și să interpretăm aceste tipare. „Pacienții și medicii ar putea folosi modificările din rutina meselor ca semnale de avertizare timpurie pentru probleme de sănătate fizică sau mintală. De asemenea, încurajarea vârstnicilor să aibă un program alimentar constant ar putea deveni parte din strategiile mai ample pentru promovarea unui proces de îmbătrânire sănătos și a longevității”, adaugă Dashti.

Cercetarea a fost publicată în revista Communications Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Trucul prin care poți să contracarezi efectele stresului financiar

Decarbonizarea ar putea amplifica sărăcia în țările cu venituri deja mici

Inflamația din timpul sarcinii poate predispune copilul la anxietate

Cine s-ar fi gândit: Pericolul ascuns al cărucioarelor de cumpărături

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit