Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă istoria românilor

Regele Ferdinand I - Intregitorul de tara

Nicu Parlog | 12.16.2009 | ● Vizualizări: 9046
Regele Ferdinand I - Intregitorul de tara     no tags + zoom
Galerie foto (10)

Este unul dintre cele mai importante capete incoronate care au stat pe tronul regatului Romaniei. Personalitatea sa este strans legata de momentul Marii Uniri precum si de definitivarea acelei Romanii Mari la care visam cu totii si de care ne aducem aminte cu emotie. Om de o vasta cultura, poliglot si botanist pasionat, Regele Ferdinand a fost sincer dedicat romanilor, sub carmuirea sa inregistrandu-se cea mai infloritoare perioada a statului romanesc modern.

Destinul unui nobil dinPrusia

Comitatul Hohenzollern-Sigmaringen din fostul regat al Prusiei adat istoriei numerosi regi si regine, care au domnit in diversecolturi ale Batranului Continent. Dintre acestia se detaseaza sifigura de nobil german cu un aer de "dandy" a Printului Ferdinand,cel care avea sa devina, la varsta de 49 de ani, unul dintre ceimai iubiti regi ai Romaniei. Nascut la data de 24 august1865, Printul Ferdinand Viktor Albert Meinrad vonHohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau nobiliar complet, era defapt fiul Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratelemai mare al Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primulrege al Romaniei. Ferdinand a ajuns la tron printr-oconjuctura de familie avantajoasa, peste care s-a suprapus siimportanta continuitatii statului roman sub forma de regat intr-uncontext politic international deosebit de instabil. La varsta dedoar 19 ani, Printul Ferdinand a venit pentru prima oara inRomania, la acea data regatul roman fiind compus doar dinprovinciile istorice ale Modovei si Munteniei, unite la data de 24ianuarie 1859 sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, primul sisingurul domnitor autohton al Romaniei moderne.
Dupa scurta sa vizita in Romania, efectuata in anul 1884, Ferdinanddecide sa se reintoarca in Germania pentru a-si termina studiileliceale si universitare. Anul 1893 il gaseste absolvindprestigioasa Universitate din Leipzig si Scoala Superioara deStiinte Politice si Economice din Tubingen. In decursul aceluiasian, pricipele Ferdinand se stabileste deja la Bucuresti pentru a-siindeplini atributiile de mostenitor al tronului Romaniei.Ferdinand devenise de fapt mostenitor al coroanei regale aRomaniei inca din anul 1888, dupa ce atat tatal, cat si fratele saumai mare, renuntasera la tron. In acea perioada istorica, casa deHohenzollern-Sigmaringen avea numeroase legaturi de sange cucelelalte monarhii importante din Europa. Varul primar almamei lui Ferdinand era Tarul Ferdinand I al Bulgariei, devenitintre timp cel mai mare oponent al regatului roman condus de tizulsi varul sau. Imparatul Francisc Joseph, conducator al ImperiuluiAustro-Ungar care cuprindea pe atunci provincia istorica romanescaa Transilvaniei, era de asemenea var primar cu bunica luiFerdinand.Odata sosit la Bucuresti, tanarul print german se declara cuceritde flora Romaniei, o adevarata provocare stiintifica pentru unbotanist pasionat cum era Ferdinand. Nu ramane insensibil nici lafrumusetea proverbiala a romancelor. Nobilul prusac este cucerit defarmecul si distinctia poetei Elena Vacarescu, domnisoara de onoarea Reginei Elisabeta. Aventura celor doi idealisti a fost opritabrusc din considerente politice. Ferdinand a fost nevoitsa-si intrerupa relatia cu Elena Vacarescu la interventia siinsistentele Consiliului de Ministri al Romaniei, care i-areamintit principelui ca niciun membru al Familiei Regale nu sepoate casatori decat cu femei de sange regal. Ferdinand nuare incotro si pe data de 10 ianuarie 1893 se insoara cu Maria deEdinburgh, nimeni alta decat verisoara sa de gradul trei.Viitoarea regina Maria a Romaniei avea o descendentailustra, bunica sa fiind regina Victoria a Marii Britanii, iarvarul sau primar era Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei.Regele Ferdinand si Regina Maria au avut impreuna 6 copii, treifete si trei baieti. Cel mai mare dintre baieti a devenit urmatorulrege al Romaniei, Carol al II-lea. Gurile rele spun ca printulMircea, care a murit la doar 4 ani, era de fapt copilul biologic alprintului Barbu Stirbei, care ar fi avut o relatie ascunsa curegina. Pentru a evita raspandirea scandalului, Ferdinand ar fidecis sa-l declare pe Mircea drept propriul sau fiu…Regele si Razboiul

Data de 10 octombrie 1914 avea sa ramana in cronologia Romanieidrept momentul in care monarhia avea sa se consolideze prinprezenta celui de-al doilea rege al statului roman modern. Lavarsta de 49 ani, Ferdinand I devine rege al Romaniei depunandjuramantul solemn si lunandu-si in fata tarii angajamentul ca va fiun "bun roman". Ferdinand a iubit Romania si poporul roman.Din admiratie si respect pentru religia nationala a romanilor,Ferdinand renunta la cultul catolic si de boteza de bunavoiecrestin-ortodox pentru a fi in rand cu tara si poporulsau. Guvernul roman nu i-a cerut acest lucru, permitandu-isa ramana catolic. Ferdinand a ales insa Ortodoxia, o parte aistoricilor pun acest lucru pe seama uzantei conform careia copiiiviitorului rege si mostenitorul tronului trebuiau sa fiecrestin-ortodocsi.

Atasamentul si dragostea lui Ferdinand pentru mica sifermecatoarea, la acea data, tara din Est nu aveau sa se limitezela acest gest. Istoria mentioneaza ca datorita admiratiei salepentru Romania, Regele Ferdinand avea sa fie supranumit fie"Lealul", fie "Intregitorul". Visul lui Ferdinand a fost inegala masura acelasi cu al milioanelor de romani - crearea RomanieiMari prin alipirea Transilvaniei regatului roman. Insa la acea dataArdealul se afla sub stapanire austro-ungara, acolo unde romaniicare erau cei mai vechi si cei mai numerosi locuitori ale acelorlocuri, nu aveau nici cele mai elementare drepturi.Momentul prielnic s-a ivit odata cu declansarea primului RazboiMondial. Cu toata sorgintea sa germanica si cu numele deHohenzollern, Ferdinand a ales sa actioneze in razboi de parteaAntantei pe data de 14 august 1916, luptand impotriva PuterilorCentrale conduse de Germania. La aflarea vestii, familia sa dinGermania l-a renegat la castelul Hohenzollernilor din Prusia,arborandu-se in doliu stindardul heraldic al familiei…In ciuda entuziasmului si sperantelor romanilor, situatiape campul de lupta nu era deloc in favoarea lor. In prima faza aconfruntarilor, armata romana, slab echipata si inarmata, ainregistrat pierderi uriase, Puterile Centrale ocupand Valahia siDobrogea. Bucurestiul a fost ocupat de armatele germane innoiembrie 1916, Ferdinand si intregul guvern roman fiind fortat sase refugieze la Iasi. Luptele eroice de la Marasti, Marasesti siOituz, purtate de Armata Romana au dat insa un alt curs primuluiRazboi Mondial. Jertfa si eforturile romanilor au dus la stopareaavansarii germane in Moldova, armata germana suferind infrangeridezastruoase. In momentul in care bolsevicii au pus mana pe puterein Rusia si au cerut instituirea pacii in 1918, Romania se aflainconjurata de armatele Puterilor Centrale.Regatul Romaniei a fost fortat de Germania sa semneze la Bucurestiun tratat de pace dezavantajos pentru tara noastra, tratat pe careFerdinand a refuzat sa-l semneze. Cand trupele Triplei Aliante auavansat pe frontul din Salonic dezmembrand armata bulgara, Romaniaa reintrat in razboi. Imperiile Rus si Austro-ungar se dezintegrau.Avantul militar al trupelor romane nu mai putea fi stopat,eforturile acestora ducand la mult asteptata unirea cu Bucovina,Basarabia si Transilvania. In urma infrangerii RepubliciiSovietice Ungare conduse de agentul bolsevic Bela Kun, trupeleromane au ajuns sa ocupe Budapesta, iar Ferdinand se intoarcea caun invingator in fruntea armatei, intr-un Bucurestientuziasmat.

Regele Romaniei Mari

In anul 1922, pe data de 15 octombrie, Ferdinand este incoronatRege al Romaniei Mari la Alba Iulia, orasul care avea sa traiasca adoua Mare Unire. Viata politica din timpul domniei sale a fostdominata de Partidul National Liberal, de orientare conservatoare,condus pe atunci de fratii Ion si Vintila Bratianu. Unireacu Ardealul a largit, in mod ironic, baza electorala a opozitieiale carei partide principale s-au unit in anul 1926 pentru a formaPartidul National Taranesc. Regele a fost cu adevarat un"bun roman" asa cum a jurat in momentul incoronarii sale. Uniiistorici insista ca ar fi fost de fapt cel mai stralucit rege alRomaniei, in ciuda faptului ca era o persoana relativ timida siintrovertita. Ferdinand I a fost martorul realizarii Romaniei Maricu provinciile Basarabia, Transilvania si Bucovina de Nord. Ainfaptuit reforma agrara impartind pamant taranilor, prioritateavand veteranii de razboi si familiile celor cazuti in razboiulpentru reintregirea tarii. In urma acestei masuri, Ferdinand isiadauga renumelor de "Lealul" si "Intregitorul" si pe cel de "Regeal Taranilor".In ciuda succesului in razboi si al crearii Romaniei Mari,Ferdinand se confrunta cu mari probleme de ordin personal.Fiul sau cel mare, printul Carol al II-lea, mare amator delux si desfrau, traia o viata scandaloasa, casatorindu-seclandestin cu Ioana "Zizi" Lambrino, cu care avea un copilnelegitim. Printul ajunge totusi sa se casatoreasca cuElena, fiica Regelui Constantin al Greciei. Mariajul era insasortit pieirii, Carol dezvoltand o pasiune obsedanta pentru amantasa, Elena Lupescu, cea cu care fuge la Paris. Regele se vede nevoitsa il desemneze drept urmas la tron pe nepotul sau, printul Mihaide Romania, pe atunci un copil, Carol al II-lea, tatal lui Mihai,fiind dezmostenit de Regele Ferdinand.La doar 62 de ani, dupa o domnie ce s-a intins peste 13 anitumultuosi pentru istoria Romaniei, Ferdinand moare in urma unuicancer de colon, fiind inmormantat la Curtea de Arges alaturi deRegele Carol I si Regina Elisabeta. In timpul scurtei saledomnii, Romania a atins un nivel de dezvolare nemaiintalnit panaatunci. Agricultura era o forta, tara noastra fiind supranumita"Granarul Europei". Se dezvolta comertul concomitent cu exploatareazacamintelor de petrol, economia tarii noastre fiind printre celemai puternice si stabile din intreaga lume, totul sub conducereaunui rege care, intre problemele personale si razboaiele care auravasit tara, a gasit totusi timp sa se dedice si stiintei sicunoasterii, fiind presedinte si protector al Academiei Romane din1914 pana la trecerea sa la cele vesnice.