Home » Istorie » Geologii au folosit zircon pentru a afla originea continentelor Pământului. Ce au descoperit

Geologii au folosit zircon pentru a afla originea continentelor Pământului. Ce au descoperit

Geologii au folosit zircon pentru a afla originea continentelor Pământului. Ce au descoperit
Sursa foto: Lamiot/ Wikimedia
Publicat: 07.12.2020

Geologii știu de mult timp că unele regiuni din continente s-au format în trecutul îndepărtat al Pământului, însă viteza la care pământul s-a ridicat deasupra mărilor și formele exacte care au fost produse au nedumerit până acum experții.

Însă, acum, prin studierea a 600.000 de analize minerale dintr-o bază de date de aproape 7.700 de mostre diferite de roci, o echipă coordonată de Jesse Reimink, asistent universitar la Pennsylvania State University, crede că s-a apropiat de aflarea unor răspunsuri.

Cercetătorii au spus că masele continentale ale Pământului au început să se ridice treptat deasupra nivelului mărilor în urmă cu 3 miliarde de ani. Atunci când au combinat interpretarea lor cu studii anterioare, analiza a sugerat că, de fapt, continentele au necesitat 500 de milioane de ani pentru a ajunge la înălțimile moderne. Noul studiu a fost publicat în jurnalul Earth and Planetary Science Letters.

Oamenii de știință au folosit o metodă unică de analiză

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au folosit o metodă unică de analiză cu mineralul zircon, descoperit frecvent în rocile sedimentare. Deși cercetătorii nu au datat mostrele, acestea erau deja datate folosind sistemul de descompunere cu uraniu și plumb. Această metodă măsoară cantitatea de plumb din mostră și calculează vârsta cristalului. Atunci când zirconiul se formează, plumbul nu este incorporat în structura sa, așa că orice urmă de plumb este de la descompunerea uraniului.

Mineralele găsite în mostrele de roci sedimentare s-au format inițiat în magmă, însă, prin eroziune și transport, s-au deplasat prin râuri și au ajuns în cele din urmă să fie depozitate în ocean, acolo unde s-au transformat în roci sedimentare sub suprafața fundului marin. Vârsta zirconiului extras din mostre individuale de roci poate fi folosită pentru a determina tipul de continent din care au erodat.

Spre exemplu, vârstele zirconiului din rocile din estul Americii de Nord sunt diferite de cele din teritorii precum Japonia, care s-a format prin activitate vulcanică mai recentă.

„Suntem unici? Este Terra unică în Univers?”

„Analiza noastră sugerează că imediat ce sedimentele au început să se formeze pe Terra, acestea au fost formate din bazine sedimentare cu o vârstă similară”, a declarat Jesse Reimink.

Sedimentele sunt formate de roci mai vechi și poartă semnătura teritoriilor trecute în „capsule ale timpului” precum zirconiul. Cercetările nu dezvăluie dimensiunea generală a continentelor primordiale, însă speculează că bazinele hidrografice moderne s-au format în urmă cu 2,7 miliarde de ani, scrie Heritage Daily.

Descoperirile sunt cruciale din mai multe motive. În primul rând, dacă știm când și cum s-au format continentele putem desfășura cercetări mai avansate asupra ciclului de carbon din pământ, apă și atmosferă. În al doilea rând, ne oferă indicii despre originile Terrei. Asta ar putea fi folositor pentru că am putea descoperi mai multe despre viață și formarea altor planete.

„Dacă reușim sau nu să determinăm procesele care au dus la existența nostră, aceste cercetări au legătură cu întrebările cu adevărat importante: Suntem unici? Este Terra unică în Univers? Există alte planete ca a noastră?”, a adăugat Reimink.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu recent sugerează faptul că continentele au început să se deplaseze mult mai devreme decât se credea anterior

Fosilele arată că strămoșul tuturor pinguinilor trăia pe continentul pierdut al Pământului

Continentul aflat sub Noua Zeelandă a fost cartografiat pentru prima dată. Acum poți explora Zealandia

O bucată dintr-un continent dispărut, descoperită în Canada

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase