Home » Istorie » Un arbore sacru din bronz, găsit într-o groapă de sacrificiu de la Sanxingdui

Un arbore sacru din bronz, găsit într-o groapă de sacrificiu de la Sanxingdui

Un arbore sacru din bronz, găsit într-o groapă de sacrificiu de la Sanxingdui
Credit foto: Sanxingdui Museum
Publicat: 17.09.2021

Săpăturile făcute la una din cele șase gropi de sacrificiu, recent descoperite la situl arheologic Sanxingdui din epoca bronzului din provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), au scos la iveală un copac sacru din bronz.

Copacul face parte din cultura Shu, din secolele XII-XI î.Hr., și a fost găsit în a treia groapă, iar pentru ramurile, florile, trunchiul și ornamentele roții solare s-a săpat patru luni de zile. Acestea erau îngropate sub straturi grele de fildeș și alte artefacte, notează The History Blog. 

În urma săpăturilor făcute la a doua groapă, în 1986, s-au descoperit sute de piese de la șase sau opt copaci de bronz, cei mai mulți fiind de dimensiuni modeste. Unul dintre ei, pentru care a fost nevoie de un deceniu pentru reasamblare, este acum expus ca piesă principală a colecției de artefacte la Muzeul Sanxingdui (China).

Cum arată arborele restaurat

Arborele masiv, restaurat, este format dintr-o bază cu trei picioare, cu un trunchi care crește din el. Trunchiul este împărțit pe trei niveluri cu trei ramuri care atârnă. Florile înfloresc în vârfurile tuturor celor nouă ramuri și păsările se aprind pe flori. La rândul său, fiecare ramură se ramifică în trei ramuri fructifere, cu 27 de fructe în fiecare copac.

Există foarte puține informații concrete despre poporul și statul Shu, deoarece nicio înregistrare scrisă nu a rezistat. Înregistrările arheologice și cronicarii indică faptul că religia Shu era centrată pe închinarea la soare, iar copacii de bronz ar fi putut face parte din aceasta.

Legenda Shu a celor Zece Sori susținea că păsările purtau nouă sori pe spate, zburând dimineața dintr-un copac sacru din est și aterizând noaptea într-un copac sacru din vest. Oamenii, conform legendei, au văzut numai păsările, nu și soarele, așa că nu au aflat niciodată dacă există și alți sori în afară de cel pe care îl cunoaștem noi.

„Dacă cei doi copaci sacri din gropile cu numărul doi și trei sunt puși laolaltă, pot explica o mulțime de probleme”, a spus Xu, cel care a coordonat săpăturile.

Deocamdată nu există planuri de a demara reasamblarea și restaurarea arborelui din a treia groapă, până când toate cele șase noi gropi nu vor fi complet excavate.

Citește și: 

6 gropi de sacrificiu pline cu artefacte din vechiul regat al Chinei îi intrigă pe arheologi

Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

În urmă cu 19 secole era inaugurată Columna lui Traian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase