Home » Istorie » Locuința din copilărie a Prințesei Diana ar fi fost pe un sit unde au trăit neanderthalieni

Locuința din copilărie a Prințesei Diana ar fi fost pe un sit unde au trăit neanderthalieni

Locuința din copilărie a Prințesei Diana ar fi fost pe un sit unde au trăit neanderthalieni
Domeniul Althorp, unde a copilărit prințesa Diana / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.10.2021

Arheologii care caută un sat medieval „pierdut” pe domeniul unde a copilărit Prințesa Diana au făcut o descoperire și mai importantă: dovezi ale faptului că neanderthalienii au locuit acolo în urmă cu peste 40.000 de ani.

Bucăți prelucrate de scoici descoperite la Althorp Park, în Northamptonshire, au fost inițial considerate că proveneau din Evul Mediu, însă datarea cu carbon a arătat că acestea aveau, în realitate, o vechime de peste 40.000 de ani.

Earl Charles Spencer, fratele regretatei prințese Diana, a ordonat săpăturile arheologice în speranța că va descoperi celebrul loc abandonat „Olletorp”, un sat ai cărui locuitori au fugit în secolul al XIV-lea, când Moartea Neagră făcea foarte multe victime.

Se credea că satul se afla la peste 900 de metri vest de Althorp, casa monument istoric care a fost construită în 1688, și unde peste sute de ani a locuit Diana Spencer, viitoarea prințesă Diana. Proprietatea este casa familiei Spencer încă din 1508,

În ianuarie 2021, experții de la Institutul de Arheologie Digitală (IDA) au săpat gropi de testare și tranșee și au folosit un radar de penetrare a solului în situl de 6 hectare.

Deși nu au găsit încă dovezi ale satului Olletorp, au găsit scoici, bucăți de coarne și silex prelucrate.

Acestea sunt dovezi ale confecționării uneltelor. Datarea artefactelor cu carbon indică faptul că situl este una dintre cele mai vechi așezări umane descoperite în Marea Britanie.

Se crede că datează din Paleolitic, când neanderthalienii locuiau și în ceea ce este acum Marea Britanie. Primii oameni au ocupat zona actualei Marea Britanie pentru sute de mii de ani înainte de sosirea oamenilor moderni.

Dovezi ale sitului ocupat de neanderthalieni

„Nu credem că scoicile ar fi fost rămășițele unei mese preistorice, deoarece Althorp era chiar mai departe de mare decât este astăzi. De asemenea, sunt crestate. Ar fi putut fi folosite pentru decorare sau ca pinteni pentru bijuterii”, a afirmat Roger Michel, directorul IDA, potrivit Mail Online.

Neanderthalienii au fost un strămoș apropiat oamenilor moderni, murind în mod misterios în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Arheologii știu că s-au aflat în Marea Britanie în urmă cu aproximativ 400.000 de ani, datorită descoperirii craniului unei tinere în Swanscombe, Kent, în 1935.

Acești neanderthalieni s-au întors în Marea Britanie de mai multe ori până acum aproximativ 50.000 de ani, posibil chiar mai târziu.

Oamenii moderni au început să ajungă în zona actualei Marii Britanii în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, ceea ce înseamnă că Althorp este un „prag al lumii vechi și moderne”.

Prințesa Diana, înmormântată pe domeniul din Althorp

Roger Michel, care a studiat împreună cu Earl Charles Spencer la Universitatea Oxford, a declarat că încă mai speră să găsească legendarul sat Olletorp.

Domeniul Althorp printesa Diana
Domeniul Althorp, unde a copilărit prințesa Diana / Credit foto: Shutterstock

„Studiile noastre geofizice dezvăluie multe zone de interes care merită explorate suplimentar. Althorp ar putea foarte bine să povestească întreaga poveste a așezării Britaniei”, a afirmat Roger Michel.

Fratele prințesei Diana, Earl Charles Spencer este publicist, istoric și autorul unor cărți foarte bine vândute, precum „The White Ship”, care spune povestea scufundării în urmă cu 900 de ani a unei nave regale care îl transporta pe singurul moștenitor al regelui Henric I, din Franța în Anglia.

Prințesa Diana se află înmormântată pe o insulă din Althorp.

Contele Earl Charles Spencer este custodele proprietății de la moartea tatălui său, John Spencer, în 1992.

Vă recomandăm să citiți și:

Prinţesa Diana ar fi putut fi salvată. Dezvăluirile medicului legist la 22 de ani de la moartea ei

Prinţesa Diana punea mare preţ pe acest lucru. Mulţi nu sunt conştienţi de importanţa lui

Detaliul incredibil scos la iveală după 20 de ani de la moartea Prinţesei Diana. Cine ar fi, de fapt, adevăratul vinovat: ”Plănuieşte un accident în maşina mea”

Neanderthalienii vânau în grupuri şi dezvoltau strategii complexe de capturare a prăzii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase