Home » Istorie » Noi dovezi încearcă să explice incidentul Diatlov. Înregistrări video arată cauzele morții alpiniștilor

Noi dovezi încearcă să explice incidentul Diatlov. Înregistrări video arată cauzele morții alpiniștilor

Publicat: 06.04.2022

Anul trecut, o teorie convingătoare promitea să rezolve misterul din jurul Incidentului Diatlov, când, în 1959, nouă alpiniști cu experiență au murit pe crestele Muntelui Holat Ciahil. Alpiniștii, după cum precizează studiul, au fost prinși într-o avalanșă rară de lespezi înghețate.

Atunci când salvatorii au pornit în căutarea alpiniștilor, la o lună de la incident, au găsit mai întâi cortul tăiat din interior, cu cea mai mare parte a proviziilor găsindu-se încă la fața locului. Unele dintre corpuri au fost recuperate în ziua următoare, iar altele la câteva luni distanță.

Autoritățile sovietice de la acea vreme au stabilit cauza morții pentru trei dintre ei drept traumă fizică și hipotermie pentru alți șase. Surprinderea acestora de o avalanșă poate fi o explicație destul de bună, intemperie care a lovit o treime a grupului, în vreme ce restul au pierit din cauza echipamentului necorespunzător.

Care au fost cauzele morții alpiniștilor?

În vreme ce explicațiile se potriveau cu particularitățile acestui caz, nu toată lumea a fost convinsă. Criticile principale erau legate de faptul că o astfel de avalanșă nu erau prea des văzute în munți.

De la publicare, autorul Johan Gaume și Alexander M. Puzrin au mai efectuat trei alte expediții în zonă, găsind dovezi pentru alte două avalanșe recente. Acestea sunt publicate în jurnalul Communications Earth&Environment. 

Acest tip de avalanșe sunt ciudate pentru că stratul de suprafață al zăpezii este legat într-o placă poziționată deasupra unui strat mai slab. Trebuie să se întindă pe o suprafață destul de mare, într-un unghi de pantă mai mare de 30 de grade pentru a se putea forma, lucru destul de rar.

Criticii teoriilor existente

„Criticii s-au legat de două aspecte cheie ale teoriei noastre, spunând că panta nu era suficient de abruptă și condițiile nu erau potrivite pentru generarea unei avalanșe. Oamenii din zonă pot jura că nu au văzut niciodată o avalanșă în zona Pasului Diatlov”, spune Gaume.

„Cea mai mare parte a criticilor a venit de la adepți ai teoriilor conspiraționiste. Credem că mulți oameni respingeau abordarea noastră științifică pentru că preferau aura de mister care învăluia moartea tragică a alpiniștilor”, indică IFL Science.

Cele trei expediții care au mai avut loc

Cele două expediții care au avut loc în 2021, una vara, iar cealaltă iarna, au avut în vedere unghiul pantei – care era mai mare de 30 de grade – și mai apoi starea vremii, care sugera că avalanșele puteau să aibă loc.

Cea de-a treia expediție a avut loc în ianuarie 2022 și a fost condusă de Oleg Demianenko și Dimitri Borisov, care au reușit să adune și înregistrări video ale unor astfel de incidente.

Cercetătorii punctează faptul că nu încearcă să explice toate aspectele legate de tragicele morți ale celor nouă alpiniști, dar consideră că explicațiile acestora au sens atunci când vine vorba despre condițiile naturale ale muntelui.

Vă mai recomandăm și:

Tragicul incident Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale Rusiei, are o nouă explicație științifică

Alpiniștii români Horia Colibășanu și Marius Gane, prinși de avalanșă pe Himalaya

Modelele de predicție a cutremurelor trec cu vederea un element esențial

Un alpinist, recompensat după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase