Home » Istorie » Un naufragiu din secolul XV dezvăluie detalii neștiute despre Europa medievală

Un naufragiu din secolul XV dezvăluie detalii neștiute despre Europa medievală

Un naufragiu din secolul XV dezvăluie detalii neștiute despre Europa medievală
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.11.2022

Un naufragiu din secolul al XV-lea dezvăluie detalii neștiute despre Europa medievală. În urmă cu aproape 600 de ani, o navă încărcată cu marfă a naufragiat în largul extremității sud-estice a Suediei. Într-un nou studiu, cercetătorii s-au „scufundat” în istoria acestei nave, examinând îndeaproape încărcătura și urmărindu-i călătoria. Deși aceasta a sfârșit în mod misterios în devastare, se pare că nava a naufragiat în timp ce se afla în mijlocul unei călătorii prin Europa medievală.

Imensa navă comercială, cunoscută sub numele de Skaftö, a fost descoperită pentru prima dată în 2003 de către un scafandru local pe fundul mării în largul Lysekil, la nord de Göteborg. Mai târziu, în același an, arheologii maritimi de la Muzeul Bohusläns au efectuat o scufundare organizată la locul epavei și au descoperit o încărcată bogată, scufundată în jurul anului 1440 d.Hr.

Prin intermediul analizelor chimice și al tehnicilor avansate de imagistică, arheologii maritimi au descoperit că încărcătura era formată din materiale de construcții, inclusiv cupru, lemn de stejar, var, smoală, gudron, cărămizi și țigle pentru acoperișuri, potrivit IFLScience.

Ultima călătorie a vasului și originea geografică a încărcăturii sale, cunoscute prin analiză

Cercetătorii au reușit să identifice oxidul de calciu, cunoscut în mod obișnuit sub numele de var ars, care pare să provină din insula suedeză Gotland. Acest lucru a fost cu atât mai surprinzător cu cât cercetătorii nu știau că a fost exportat din Gotland în secolul al XV-lea.

„Analizele pe care le-am efectuat ne oferă o imagine foarte detaliată a ultimei călătorii a vasului și ne dezvăluie, de asemenea, originea geografică a încărcăturii sale. O mare parte din aceste informații reprezintă cunoștințe complet noi pentru noi”, a declarat Staffan von Arbin, autorul principal al studiului și arheolog maritim, într-un comunicat.

Se pare că o anumită cantitate de cupru a fost exploatată în două zone din Slovacia de astăzi. Analizând sursele medievale, echipa crede că aceasta a fost transportată din districtele miniere slovace din Munții Carpați prin sistemele fluviale din jurul orașului portuar polonez Gdańsk.

Ce s-a întâmplat cu nava, în timpul călătoriei pe care o efectua?

O analiză suplimentară a încărcăturii sugerează că nava se îndrepta spre un port din Europa de Vest, probabil din Belgia, atunci când a cedat în fața valurilor în arhipelagul Bohuslän din Suedia din motive necunoscute.

„Credem că destinația finală a navei era Bruges, în Belgia. În secolul al XV-lea, acest oraș era un important centru comercial. Știm, de asemenea, că acest cupru produs în Europa Centrală a fost expediat mai departe de acolo către diverse porturi mediteraneene, inclusiv Veneția”, a adăugat von Arbin.

Noul studiu a fost publicat recent în International Journal of Nautical Archaeology.

Vă mai recomandăm și:

Arheologii au descoperit o navă romană scufundată, veche de 2.000 de ani

O epavă rară, descoperită de arheologii germani. Ce transporta nava atunci când s-a scufundat?

Epava unei baleniere din secolul al XIX-lea, descoperită în adâncurile Golfului Mexic

Test de cultură generală. De unde provine denumirea de „Marea Moartă”?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase