Home » Istorie » Toate codurile Enigma au fost sparte, cu o singură excepție

Toate codurile Enigma au fost sparte, cu o singură excepție

Publicat: 02.07.2023

Printr-o muncă genială și asiduă și un efort internațional condus de spărgătorii de coduri britanici, oamenii au descifrat infamul cod Enigma. Toate comunicațiile neînțelese pe timp de război au fost ulterior descifrate de cercetători și internauți, cu excepția uneia. 

Un singur mesaj al Marinei germane a rezistat tuturor încercărilor de a-l sparge și, până în prezent, nimeni nu știe ce a fost scris.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Puterile Axei au comunicat prin intermediul unui mecanism de criptare revoluționar numit mașinăria Enigma. Folosind o serie de cadrane rotative setate într-o anumită poziție la începutul fiecărei zile, acestea transformau un mesaj introdus într-un cod aproape indescifrabil înainte de a fi trimis mai departe, a cărei mașinărie Enigma (programată în aceeași poziție zilnică) îl descifra apoi. Doar o mașinărie Enigma, programată în aceeași poziție, ar fi putut dezvălui mesajul, permițând germanilor să trimită mesaje.

Primii oameni care au descifrat oficial un cod Enigma

Începutul războiului a adus atacuri nenumărate, coordonate de mesaje pe care forțele aliate erau perfect capabile să le intercepteze, dar pe care nu ar fi putut niciodată să le citească. Chiar dacă acestea ar fi avut o mașină Enigma, până în zorii următoarei zile, ar fi fost aproape inutilă.

Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, un strălucit grup de matematicieni polonezi a lucrat din greu ca să spargă codul Enigma. Aceștia au pus mâna pe un manual și au început să înțeleagă cum funcționa delicata mașină. Acest fapt le-a permis să creeze replici (numite „bombe”), care puteau să accelereze procesul de decriptare. Ei au fost primii care au descifrat oficial un cifru Enigma și au avut o rată de succes foarte bună, până când germanii au introdus mai multe rotoare în mașină, fapt ce i-a mărit semnificativ complexitatea.

La începutul războiului, Polonia a predat munca sa de amploare britanicilor, care au început să creeze un grup operativ. Echipa ultrasecretă (și acum celebră în întreaga lume) de la Bletchley Park, din care făcea parte și Alan Turing, a folosit o echipă de matematicieni străluciți pentru a încerca să descifreze manual cifrurile, un proces dificil și aproape întotdeauna sortit eșecului.

Singurul indiciu prin care se putea descifra codul Enigma

Totuși, o idee a avut un efect uriaș. Ei au descoperit că mesajele conțineau aproape întotdeauna „Heil Hitler” la sfârșit.

Cu ajutorul unora dintre cele mai strălucite minți din Marea Britanie, a datelor originale ale matematicienilor polonezi și a îndrumărilor oferite de însuși părintele informaticii, echipa a creat unul dintre primele computere din istorie, conceput exclusiv pentru a descifra mesajele Enigma. „Bomba” britanică a parcurs un număr uriaș de combinații, având programată prescurtarea „Heil Hitler”, și a reușit în cele din urmă să descifreze codul în timp util.

Totuși, nu ar fi putut să le descifreze pe toate. Unele mesaje, adesea cele mai scurte, erau neîntrerupte în timpul războiului. Computerele moderne pot procesa mesajele Enigma cu o viteză amețitoare, iar pe măsură ce descifrarea codurilor a avansat, multe dintre ele nu au supraviețuit puterii combinate a internetului. Toate, cu excepția unuia.

Ultimul mesaj Enigma rămas

P1030680 este un mesaj al Marinei germane din 1945, care nu a fost niciodată descifrat. Nu există aproape nicio informație pentru a obține un avans în acest sens. În schimb, spărgătorii de coduri au recurs la recrutarea puterii brute de calcul pentru a încerca să descifreze mesajul prin forță brută, dar acesta rămâne un mister până în ziua de azi, potrivit IFLScience.

Ceea ce face ca acest mesaj să fie atât de dificil este faptul că este destul de mic și că Tabelele Grund (setările inițiale) nu mai sunt disponibile, astfel încât nu mai avem prea multe informații pentru a începe decodarea mesajului.

Proiectul Enigma@Home a fost a încercat încă din 2018 să spargă acest cod unic și nu a reușit până acum.

Vă mai recomandăm și: 

Câtă autonomie ar trebui să aibă roboții în sălile de operații?

Isaac Newton, omul care a descoperit gravitația. „Ceea ce urcă trebuie să și coboare”

Codex Gigas sau „Biblia Diavolului”. Ce secrete întunecate ascunde?

Provocarea Vezuviu: un milion de dolari pentru descifrarea unor pergamente vechi de 2.000 de ani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase