Home » Istorie » Când au început oamenii să vorbească?

Când au început oamenii să vorbească?

Publicat: 17.11.2023

Nu există îndoială: oamenii adoră să vorbească. O persoană obișnuită rostește mii de cuvinte pe zi, iar acesta este un aspect vital al modului în care comunicăm unii cu alții. Dar când au început oamenii să vorbească?

Cercetătorii au reflectat și au dezbătut pentru mult timp cu privire la această întrebare, oferind o gamă variată de răspunsuri privind momentul în care au început oamenii să vorbească.

Unul dintre elementele critice ale capacității umane de a vorbi este laringele. Acesta se află în partea superioară a gâtului, deasupra traheei, și conține corzile vocale, care se apropie și vibrează atunci când aerul le străbate, producând sunet. În consecință, evoluția laringelui a devenit centrul multor cercetări privind momentul în care oamenii au început să vorbească.

Când au început oamenii să vorbească? Teoria coborârii laringelui

O explicație populară în această zonă este teoria coborârii laringelui, promovată de către regretatul om de știință Philip Lieberman. Teoria susține că, spre deosebire de majoritatea animalelor, oamenii au un laringe coborât, ceea ce înseamnă că se află departe de palatul moale care separă cavitatea nazală de gât; acest lucru ne oferă abilitatea unică de a produce sunetele necesare pentru vorbire și limbaj, scrie IFLScience.

Lieberman a afirmat într-un articol că această structură anatomică lipsea la neanderthalieni și la alte specii umane timpurii și a apărut în înregistrările fosile acum aproximativ 50.000 de ani. Argumentul, așadar, este că vorbirea a început în jurul acelei perioade, deși limbajul așa cum îl cunoaștem astăzi a mai avut de așteptat.

Mii de ani sau milioane de ani?

Cu toate acestea, unii cercetători nu sunt mulțumiți de această teorie.

„Teoria coborârii laringelui este un concept foarte puternic care încearcă să explice de ce oamenii pot vorbi datorită evoluției lor atât ca specie, cât și ca indivizi. Problema, așa cum am demonstrat după 20 de ani de cercetare multidisciplinară, este că nu există o bază validă pentru această teorie”, a remarcat Louis-Jean Boë, autorul unui studiu care respinge teoria.

Acest lucru ar putea schimba complet estimarea momentului în care oamenii au început să vorbească. În lucrare, Boë și colegii săi susțin că coborârea laringelui nu este esențială pentru abilitatea de a forma vocale, adică „a”, „i” și „u”, și modelele critice pentru vorbire. Ca rezultat, ei sugerează că începutul vorbirii ar putea fi datat cu peste 20 de milioane de ani în urmă, o diferență considerabilă.

Desigur, există experți care nu sunt de acord nici cu această concluzie, dar încercarea de a dovedi că ceilalți greșesc este, fără îndoială, o parte destul de importantă a muncii unui om de știință.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au dezvăluit primul vaccin experimental pentru dependența de cocaină

Un studiu a găsit legătura genetică dintre autism și sinestezie

Adulții cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta demență

Oamenii sunt mai leneși atunci când muncesc alături de un robot

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase