Home » Istorie » A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii

A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii

Publicat: 28.03.2024

Unul dintre cele mai importante momente din istoria umanității a avut loc acum 60.000-70.000 de ani, când o parte din Homo sapiens a părăsit Africa. În ciuda importanței uriașe a acestei epoci, știm surprinzător de puține lucruri despre prima așezare Homo sapiens de acum 70.000-45.000 de ani, când au pășit pentru prima dată în lumea largă.

Care este prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii? Datorită unei combinații de dovezi genetice, paleoecologice și arheologice, oamenii de știință au descoperit acum că Podișul Persan a servit drept centru vital pentru Homo sapiens în stadiile incipiente ale migrației lor din Africa.

Regiunea probabil a furnizat o „casă departe de casă” timp de aproximativ 20.000 de ani, permițându-i unei populații semnificative de Homo sapiens să se dezvolte și să prospere înainte de a se dispersa în Eurasia și dincolo de aceasta.

Unde a fost prima așezare Homo sapiens după plecarea din Africa?

Asta înseamnă că strămoșii tuturor non-africanilor din prezent au trăit în Podișul Persan timp de aproximativ 20.000 de ani după migrarea din Africa. Altfel spus, dacă aveți vreo moștenire genetică din Europa, Asia, Americi sau Oceania, unii dintre strămoșii voștri probabil și-au petrecut o perioadă semnificativă de timp în această zonă, scrie IFL Science.

Podișul Persan este o regiune vastă și înaltă situată în Asia de sud-vest, situată la est de Munții Zagros, în Iranul modern, precum și în Afganistan și Pakistan. Înconjurată de Marea Caspică, Golful Persic și Mediterana, zona a oferit habitatul ideal pentru stabilirea unor populații mai mari. În același timp, amplasarea sa a fost perfectă pentru a servi ca „rampă de lansare” pentru numeroasele valuri de oameni care s-au stabilit în Eurasia.

„Descoperirea elucidează o perioadă de 20.000 de ani din istoria Homo sapiens în afara Africii, un interval de timp în care am interacționat cu populațiile de Neanderthal, și aruncă lumină asupra relațiilor dintre diversele populații eurasiatice, oferind indicii cruciale pentru înțelegerea istoriei demografice a speciei noastre în Europa, Asia de Est și Oceania”, a declarat Leonardo Vallini, de la Universitatea din Padova (Italia).

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa a examinat dovezi genetice de la populațiile umane preistorice și moderne și a constatat că oamenii din jurul Podișului Persan au legături ancestrale strânse cu populația care s-a stabilit pentru prima dată în afara Africii.

Cercetătorii au rulat și un model paleoecologic care a arătat că regiunea era mult mai ospitalieră decât alte posibile centre după expansiunea din Africa.

Informații prețioase despre istoria omenirii

Deși descoperirile arheologice recente au început să sugereze că Podișul Persan a fost odată un centru crucial pentru Homo sapiens în primele lor incursiuni în afara Africii, această cercetare recentă sugerează că mult mai multe fosile și artefacte sunt susceptibile să fie ascunse aici, gata de a fi descoperite.

„Studiul nostru multidisciplinar oferă o vedere mai coerentă asupra trecutului antic, oferind informații despre perioada critică dintre expansiunea din Africa și diferențierea populațiilor eurasiatice”, a spus coautorul studiului prof. Michael Petraglia.

„Podișul Persan reiese drept o regiune cheie, subliniind necesitatea unor explorări arheologice suplimentare”, a completat el.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii din Polonia au descoperit o colecție impresionantă de bijuterii din Epoca Bronzului

Un nou studiu sugerează că Ciuma Neagră nu a modificat imunitatea oamenilor

Fosila unei reptile zburătoare de acum milioane de ani a fost găsită în Anglia

A fost descoperită o gumă de mestecat din Epoca de Piatră

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase