Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce apar molarii de minte abia atunci când ajungem la maturitate?

De ce apar molarii de minte abia atunci când ajungem la maturitate?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2021

Ultimii câțiva dinți ai Homo sapiens apar abia după adolescență. Acest mister al molarilor de minte este unul dificil de elucidat. Însă, cercetătorii de la Universitatea din Arizona, SUA, cred acum că ar fi reușit.

„Unul dintre misterele dezvoltării biologice umane este modul în care a apărut sincronia precisă între apariția molarilor și istoria vieții și cum este controlată”, a explicat antropologul și autorul coordonator al noului studiu, Halszka Glowacka.

Cu ajutorul lui Gary Schwartz, paleoantropolog la Institutul pentru Origini Umane din cadrul Universității din Arizona, Glowacka a colectat mostre de diferite cranii pentru a compara dezvoltarea acestora.

Molarii de minte reprezintă o problemă majoră pentru specia noastră

Cercetătorii au reușit astfel să stabilească faptul că momentul apariției molarilor de minte are foarte multe de-a face cu echilibrul delicat al biomecanicii din craniile noastre aflate în curs de dezvoltare. Formele adulte ale dinților apar de obicei în trei etape, la vârstele de 6, 12 și 18 ani (cu aproximație).

Alte primate își dezvoltă molarii adulți mult mai devreme. Un factor important care influențează apariția dinților este spațiul. Dacă maxilarul nu este suficient de mare pentru un set de dinți de adult, atunci nu are niciun rost ca dinții să forțeze apariția.

Oamenii nu au guri chiar foarte spațioase, astfel că molarii de minte reprezintă o problemă majoră pentru specia noastră. Însă, asta nu explică de ce molarii de minte apar atât de târziu în viață. Cercetătorii au descoperit că apariția târzie a molarilor de minte are de-a face cu „siguranța”.

Cum rezultă apariția târzie a molarilor de minte?

„Se pare că maxilarele noastre se dezvoltă foarte încet, cel mai probabil din cauza istoriei lente a vieții, astfel că, în combinație cu fețele noastre scurte, apar întârzieri până când un spațiu sigur este disponibil, fapt ce rezultă în apariția târzie a molarilor de minte”, a explicat Schwartz.

Pentru speciile cu maxilare mai lungi, timpul necesar craniului pentru dezvoltarea unei structuri potrivite pentru dinți este relativ scurt, potrivit Science Alert.

Oamenii, având fețele mult mai plate, nu au același noroc. Astfel, noi trebuie să așteptăm până când craniile noastre se dezvoltă astfel încât forțele fiecărui set de molari de minte nu va deteriora maxilarul în curs de creștere.

Noile cercetări oferă o nouă modalitate de evaluarea a condițiilor dentare, cum ar fi molarii afectați. De asemenea, studiul ar putea ajuta paleontologii să înțeleagă mai bine evoluția maxilarelor noastre unice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta unei specii de rechin cu dinți neobișnuiți i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință

6 lucruri interesante despre dinți care te vor surprinde

O creatură bizară cu dinți din abundență este un animal complet unic și nedescris până acum

Cercetători din SUA au creat bomboanele care pot regenera emailul dinților

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase