Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce nu este Pământul perfect rotund?

De ce nu este Pământul perfect rotund?

Publicat: 16.04.2022
De ce nu este Pământul perfect rotund?
Sursa foto: Shutterstock

Efectul este subtil, dar Pământul este ușor aplatizat și se umflă la Ecuator. Majoritatea oamenilor au impresia că planeta noastră este perfect rotundă. Astfel, inevitabil, ne întrebăm de ce nu este Pământul perfect rotund?

Dacă ați avea o bandă de măsurat, care ar începe din centrul Pământului și ar merge până la cel mai înalt vârf al planetei noastre, nu ați avea în față Muntele Everest. Mai degrabă, cel mai înalt munte s-ar afla în cealaltă parte a lumii, Chimborazo din Ecuador.

Chimborazo câștigă în acest caz deoarece Pământul este de fapt puțin strivit la poli. Ca urmare, ecuatorul iese în afară. În loc să fie o sferă perfectă, Pământul este „oblic”, ceea ce înseamnă că are forma unei sfere ușor aplatizate.

Majoritatea planetelor și sateliților nu sunt sfere adevărate

De fapt, „majoritatea planetelor și sateliților nu sunt adevărate sfere. De obicei, ele sunt strivite într-un fel sau altul”, a declarat James Tuttle Keane, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California. Așadar, de ce nu sunt aceste planete perfect rotunde?

Obstacolul se referă la forța centrifugă, a declarat Keane pentru Live Science, sau forța aparentă spre exterior, care intervine atunci când un obiect se rotește.

O planetă care se rotește experimentează forța centrifugă. Deoarece planetele și lunile se rotesc, forța centrifugă le face să se umfle la ecuator.

Efectul poate fi foarte subtil, dar exemple bune în acest sens sunt Jupiter și Saturn. Dacă vă uitați la o imagine globală a oricăruia dintre cei doi giganți gazoși, veți observa că sunt ușor striviți și că mijlocul lor se umflă.

Planeta „în formă de ou”

Forma strivită a acestor planete este mai vizibilă pentru că sunt planetele care se rotesc cel mai repede din Sistemul Solar, a spus Keane. Cu cât ceva se rotește mai repede, cu atât mai mult acționează forța centrifugă asupra sa.

Un exemplu extrem al forței centrifuge care acționează asupra unui corp este planeta pitică Haumea, a declarat Keane. Planeta pitică locuiește în Centura Kuiper, o regiune de obiecte înghețate aflate în afara orbitei lui Neptun.

Haumea are aproximativ dimensiunea lui Pluto, dar se rotește atât de repede (o rotație completă la fiecare patru ore) încât are „aproape formă de ou”, a spus Keane.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Pulsul catastrofal” al Pământului și extincțiile în masă. Cercetătorii nu au idee ce îl cauzează

Scurgerile de heliu antic din nucleu oferă noi indicii despre formarea Pământului

Inteligența artificială ar putea găsi noi compuși prețioși de pământuri rare

Apariția vieții pe Pământ a avut impact și la mare adâncime

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase