Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce copiii învață mai repede decât adulții?

De ce copiii învață mai repede decât adulții?

Publicat: 03.12.2022

Copiii pot învăța mai repede decât adulții, arată un nou studiu, iar unul dintre motive este dat de ideea că adulții și copiii prezintă diferențe în ceea ce privește un mesager cerebral, cunoscut drept GABA, care fixează în minte materialul nou învățat.

„Rezultatele noastre arată că micuții care au vârsta școlii primare pot învăța mai multe lucruri într-un anumit interval de timp decât adulții, ceea ce face ca învățatul să fie mai eficient la copii”, a spus Takeo Watanabe de la Universitatea Brown din SUA.

Studiul, publicat în jurnalul Current Biology, a arătat că cei mici prezintă o creștere mai rapidă a GABA, în timpul antrenamentului vizual și după terminarea acestuia. Acest lucru este în contrast cu concentrațiile de GABA la adulți, care au rămas constante. Cercetările sugerează că mințile copiilor răspund antrenamentului într-un mod care le permite să fixeze mult mai repede și mai eficient ceea ce au învățat.

Ce face ca un copil să învețe într-un timp mai scurt decât un adult?

„Este presupus adesea că cei mici învață mai repede decât adulții, deși sprijinul științific pentru această presupunere a fost, în cel mai bun caz, slab și, dacă e adevărat, mecanismele neuronale responsabile cu un tip de învățare mai eficient la copii sunt neclare”, a spus Watanabe.

Diferențele la nivelul mesagerului cerebral GABA au fost punctul de plecare al cercetării, conform Medical Xpress.

În noul studiu, cercetătorii și-au propus să vadă cum se modifică nivelurile GABA înainte, în timpul și după învățare. De asemenea, aceștia au vrut să vadă cum diferă acest proces între copii și adulți.

Studiul a examinat învățarea vizuală atât la copiii de școală primară, cât și la adulți, folosind tehnici comportamentale și de neuroimagistică de ultimă generație. S-a constatat că învățarea vizuală a declanșat o creștere a GABA, în cortexul vizual al copiilor. Acea creștere a mesagerului cerebral GABA a persistat timp de câteva minute după terminarea antrenamentului.

Ceea ce au văzut la adulții cărora li s-a oferit aceeași pregătire vizuală a fost foarte diferit. La adulți, nu s-a înregistrat nicio modificare a GABA.

„În experimentele comportamentale ulterioare, am constatat că, într-adevăr, copiii stabilizează noile învățături mult mai rapid decât adulții, ceea ce este în acord cu teoria răspândită conform căreia copiii depășesc adulții în ceea ce privește abilitățile lor de învățare. Prin urmare, rezultatele noastre indică faptul că GABA este un actor-cheie în eficientizarea învățării la copii”, spune psihologul și specialistul în neuroștiințe cognitive Sebastian M. Frank, de la Universitatea din Regensburg, Germania.

Cercetările pot schimba concepția specialiștilor în neuroștiințe față de maturitatea cerebrală la copii

„Deși creierul copiilor nu este încă pe deplin maturizat și multe dintre funcțiile lor comportamentale și cognitive nu sunt la fel de eficiente ca la adulți, copiii nu sunt, în general, depășiți în abilitățile lor de către adulți. Dimpotrivă, copiii sunt, cel puțin în anumite domenii, cum ar fi învățarea vizuală, superiori în abilitățile lor față de adulți”, a adăugat Watanabe.

Cercetătorii spun că astfel de diferențe în ceea ce privește ratele de maturizare între regiunile și funcțiile creierului ar trebui examinate în detaliu în cadrul unor studii viitoare. De asemenea, ei doresc să exploreze răspunsurile GABA în alte tipuri de învățare, cum ar fi cititul și scrisul.

Vă mai recomandăm și:

Risc crescut de depresie pentru copiii cu părinți severi. Ce se întâmplă cu ADN-ul celor mici?

Copiii care sunt complet sinceri, în loc să mintă, sunt judecați mai aspru de către adulți

Alcoolul nu aduce niciun beneficiu pentru tineri. Ce au de câștigat adulții trecuți de 40 de ani?

Adulții se luptă să respecte regulile pe care le stabilesc chiar pentru copiii lor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase