Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce lâna provoacă mâncărimi?

De ce lâna provoacă mâncărimi?

Publicat: 27.01.2024

Un pulover de lână tricotată poate fi una dintre cele mai călduroase piese de îmbrăcăminte pe care le puteți alege atunci când temperaturile scad, dar acest material izolator poate fi adesea extrem de iritant atunci când îl purtăm. De ce lâna provoacă mâncărimi?

Unul dintre motivele principale pentru care lâna provoacă mâncărimi, dar este și confortabilă în același timp este grosimea fibrelor folosite pentru a realiza obiectul vestimentar.

„Cu cât este mai groasă fibra, cu atât lâna va fi mai iritantă. Acesta este un factor. Un alt aspect este moliciunea fibrelor utilizate pentru a realiza firul”, a spus Ingun Grimstad Klepp, etnolog și profesoară de îmbrăcăminte și sustenabilitate la Universitatea Metropolitană Oslo (Norvegia).

De ce lâna provoacă mâncărimi?

Cu alte cuvinte, o fibră mai groasă toarsă manual de către oameni va fi probabil mai abrazivă și mai puțin flexibilă, ceea ce poate duce la senzații de mâncărime și iritații ale pielii, în timp ce fibrele mai subțiri și mai moi, cum ar fi lâna merinos și blana pufoasă a alpacalelor, pot contribui la „eliminarea mâncărimii”, notează Live Science.

Deși este ușor să presupuneți că toată lâna provine dintr-o singură sursă, de la oi, termenul de „lână” li se aplică de fapt fibrelor animale tăiate care sunt țesute în fir pentru a crea îmbrăcăminte. Astfel, caprele, alpacalele, cămilele și iepurii pot furniza, de asemenea, lână, conform Science Norway, o revistă online de știri științifice. Părul subțire care alcătuiește lâna, fiind moale, subțire, buclat și flexibil, nu încetează niciodată să crească, motiv pentru care aceste animale păroase trebuie să fie tunse periodic.

Substanța care îndepărtează transpirația

O altă cauză mai puțin obișnuită a senzației de mâncărime este prezența lanolinei, o substanță ceroasă secretată de glandele sebacee ale animalelor cu blană. Cunoscută și sub denumirea de ceară de lână sau grăsime de lână, lanolina este excelentă pentru repararea pielii uscate și crăpate, dar poate provoca și o reacție alergică la unele persoane, conform Healthline.

„Lâna nu este un alergen în sine, dar este posibil să fiți alergici la lanolină. Cu toate acestea, majoritatea lânii de astăzi nu conține multă lanolină, deoarece cea mai mare parte a acesteia a fost spălată și îndepărtată în timpul producției, astfel încât nu mai rămâne prea multă lanolină în fir”, a spus Grimstad Klepp.

În ciuda disconfortului ocazional, lâna este unul dintre cele mai bune materiale de purtat atunci când este frig și umed afară. Asta pentru că are capacități naturale de a îndepărta transpirația și umiditatea de la suprafața pielii, conform Science Norway.

„Diferența dintre bumbac și lână este că, atunci când fibrele de bumbac se umezesc, au tendința de a se îmbiba și colapsa. Puteți vedea acest lucru la oamenii de la sală care poartă tricouri de bumbac, care li se lipesc de corp pe măsură ce transpiră. Tricourile de lână au o respirabilitate mai mare și pot absorbi destul de multă transpirație, îndepărtând-o de pe corp”, a explicat Grimstad Klepp.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc, dar cercetătorii nu știu exact cum

Oamenii de știință au creat inima biorobotică ce bate precum cea reală

Un studiu arată că suntem mai sensibili la temperatură decât am fi crezut

Cercetătorii au aflat de ce dragostea ne ia mințile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase