Home » Natură » O nouă descoperire paleontologică umple un gol important în istoria vieţii şi oferă indicii cruciale cu privire la apariţia primelor organisme pluricelulare

O nouă descoperire paleontologică umple un gol important în istoria vieţii şi oferă indicii cruciale cu privire la apariţia primelor organisme pluricelulare

Publicat: 26.10.2017
O nouă descoperire paleontologică umple un gol important în istoria vieţii şi oferă indicii cruciale cu privire la apariţia primelor organisme pluricelulare
O echipă de cercetători de la Universitatea Yale a descoperit un depozit fosilifer de microfosile în nordul Mongoliei care poate ilustra o imagine mult mai clară a trecerii de la microorganisme la animale în trecutul geologic al Pământului.

Numit Formaţiunea Khesen, situl este unul dintre cele mai semnificative pentru fosilele de la începutul vieţii pluricelulare, alături de Formaţiunea Doushantuo din sudul Chinei, care a fost descoperită acum 20 de ani. Aceasta din urmă este veche de 600 de milioane de ani, iar Formaţiunea Khesen din nordul Mongoliei este cu 60 de milioane de ani mai recentă, scrie Science Daily.

„Cum şi când animalele au apărut s-a dovedit o sarcină foarte dificilă pentru paleontologi. De aceea, descoperirea fosilelor extrem de bine conservate a acestor organisme ne oferă o nouă imagine cu privire la această tranziţie critică în istoria vieţii”, a precizat Ross Anderson, autorul principal al studiului publicat în revista Geology.

Noul depozit fosilifer cuprinde zeci sau sute de indivizi încadraţi în opt genuri şi 17 specii. acestea au dimensiuni de aproximativ 100 de microni, adică o treime din grosimea unei unghii.

Formaţiunea Khesen este localizată în vestul Lacului Khuvsgul din nordul Mongoliei. „Acest sit prezintă un interes particular pentru noi deoarece are tipul potrivit de roci – fosforite – care au conservat organisme similare în China”, a declarat Anderson.

Descoperirea poate ajuta la confirmarea unei date mai timpurii pentru existenţa ecosistemelor cu organisme complexe. Timp de două decenii, cercetătorii au dezbătut descoperirile de la Formaţiunea Doushantuo, fără să ajungă la un rezultat definitiv. Dacă acestea vor fi confirmate ca fiind organisme pluricelulare, microfosilele pot reprezenta cele mai vechi animale care au fost găsite până acum.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au descoperit cele mai vechi fosile. Au o vechime de 3,77 miliarde de ani

Descoperire uluitoare: cercetătorii studiază fosile ce preced formarea oxigenului pe Pământ

Descoperire paleontologică uimitoare: una dintre cele mai bine conservate fosile de Tyrannosaur a fost excavată din sud-vestul Statelor Unite

Descoperire remarcabilă în celebrele stânci albe de la Dover: praf cosmic fosilizat care poate oferi indicii cruciale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase